Esko Aho puolusti Pekingin olympialaisia Kiinan propagandakanavalla – ”Minulla ei ole mitään syytä olla sanomatta kiinalaisille sitä, mitä sanoisin muutenkin” - Ulkomaat | HS.fi

Esko Aho puolusti Pekingin olympialaisia Kiinan propaganda­kanavalla – ”Minulla ei ole mitään syytä olla sanomatta kiinalaisille sitä, mitä sanoisin muutenkin”

Ahon mukaan on tärkeintä, että ”urheilu tulee ensin” kun pohditaan urheilukilpailuja ja geopoliittisia jännitteitä – monet maat ovat julistaneet Pekingin olympialaiset diplomaattiseen boikottiin.

Suomen entinen pääministeri Esko Aho puhui nyt Kiinan CGTN-kanavalla.

7.1. 12:53

Suomen entinen pääministeri Esko Aho on korostanut Kiinan propagandakanavana pidetyn CGTN:n Master Talks -ohjelmassa, että ”urheilu tulee ensin” kun pohditaan urheilukilpailujen ja geopoliittisten jännitteiden suhdetta.

Haastattelu tehtiin Pekingin talviolympialaisten alla. Monet maat ovat julistaneet olympialaiset diplomaattiseen boikottiin esimerkiksi maan ihmisoikeustilanteen vuoksi, vaikka lähettävätkin urheilijoita olympialaisiin.

Näitä maita ovat esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Australia, Belgia, Liettua ja Uusi-Seelanti.

”On erittäin tärkeää, että urheilu tulee ensin. Jos ja kun meillä on poliittisia ja geopoliittisia jännitteitä, niiden olemassaolo on tunnustettava, mutta niiden ei pidä vaikuttaa liian paljon urheilutapahtumiin”, Aho sanoi kiinalaisohjelmassa.

Ahon mukaan urheiluyhteisöllä olisi jotain opetettavaa poliitikoille.

”Urheilussa on yhteiset säännöt, jotka kaikki hyväksyvät. Ne ovat täsmälleen samat säännöt isoille ja pienille pelaajille. Se on tärkeä opetus kansainväliselle yhteisölle”, hän arvioi.

”Meidän on pystyttävä ymmärtämään, että voimme selvitä vain jos ja kun noudatamme samoja sääntöjä kaikkialla. Siihen perustuu luottamus, jota maailma nyt niin kovasti tarvitsee. Toivon, että kun olympialaiset ovat ohi, maailmassa olisi ainakin vähän enemmän luottamusta”, Aho sanoi.

Pääsääntöisesti englanninkielinen CGTN (entinen CCTV) toimii Kiinan kommunistisen puolueen propagandaosaston kontrollissa. Kanavan tehtävä on tuoda ”kiinalaista perspektiiviä” ja toimia puolueen mielipidevaikuttamisen välineenä.

CGTN:n maine propagandakanavana sai Britannian mediaa säätelevä elimen Ofcomin perumaan kanavan toimiluvan Britanniassa alkuvuodesta 2021.

Se katsoi, että toimiluvan haltija ei hallitse omia sisältöjään vaan on kommunistipuolueen talutusnuorassa. Käytännössä kanavaa on voitu seurata maassa muitakin reittejä.

Kiina vastasi tuolloin rajoittamalla BBC Newsin näkyvyyttä maassaan.

”Kiinassahan kaikki tapahtuu valtion intressien pohjalta ja se täytyy jokaisen kommentoijan ottaa huomioon”, Esko Aho sanoo puhelimitse HS:lle.

”En kuitenkaan nähnyt mitään syytä miksi en olisi ollut käytettävissä. Minulla ei ole mitään syytä olla sanomatta kiinalaisille sitä, mitä sanoisin muutenkin.”

Lue lisää: Belgia liittyi mukaan Pekingin olympialaisten diplomaattiseen boikottiin

Lue lisää: Kiina vaatii BBC:ltä anteeksipyyntöä, hetkeä aiemmin Britannian mediaa säätelevä elin perui kiinalaiskanavan toimiluvan

Lue lisää: Kiina esti BBC World News -uutis­kanavan näkymisen alueellaan, kielto laajeni myös Hongkongiin – Britannia syyttää sensuurista

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat