Kazakstanin presidentti Putinille puhelussa: ”terroristit” edelleen aktiivisia – Maan turvallisuuspalvelun entinen johtaja pidätettiin epäiltynä maanpetoksesta - Ulkomaat | HS.fi

Kazakstanin presidentti Putinille puhelussa: ”terroristit” edelleen aktiivisia – Maan turvallisuus­palvelun entinen johtaja pidätettiin epäiltynä maanpetoksesta

Presidentti Tokajev totesi maassa olevan edelleen ”terroristi-iskujen pesäkkeitä”.

Sotilasajoneuvot partioivat Almatyn kaduilla perjantaina 7. tammikuuta.

8.1. 7:27 | Päivitetty 8.1. 15:39

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev kävi lauantaina puhelin­keskustelun Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters, jonka mukaan Tokajevin totesi Putinille tilanteen olevan vakaantumassa.

”Samaan aikaan terroristi-iskujen pesäkkeitä on edelleen. Sen vuoksi päättäväinen taistelu terrorismia vastaan jatkuu”, Tokajev sanoi Reutersin mukaan.

Lauantaina uutistoimisto AFP kertoi Kazakstanin viranomaisten pidättäneen turvallisuuspalvelu KNB:n entisen johtajan Karim Massimovin epäiltynä maan­petoksesta. Asiasta ilmoitti KNB ilmoitti antamatta tarkempia tietoja.

Presidentti Tokajev erotti Massimovin turvallisuuspalvelun johdosta aiemmin tällä viikolla, kun mielenosoittajat Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa hyökkäsivät hallituksen rakennuksiin.

Massimov on tunnettu maan entisen presidentin Nursultan Nazarbajevin läheisenä liittolaisena.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti antaneensa maan Kazakstanin-konsulaatin muille kuin välttämättömille työntekijöille sekä kaikkien työntekijöiden perheenjäsenille luvan poistua maasta vapaaehtoisesti.

Ministeriön matkustustiedotteen päivityksessä muistutetaan, että Kazakstanissa voi tulla mielenosoituksia ja lakkoja ja tilanteet voivat kehittyä nopeasti ilman ennakko­varoitusta.

Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja on matkustanut Kazakstaniin. Kazakstanin presidentin Tokajevin mukaan CSTO:n joukkojen tehtävänä on varmistaa strategisten kohteiden turvallisuus.

Kazakstanin levottomuudet alkoivat vuodenvaihteen jälkeen maan länsiosissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua, ja nyt maa on poikkeustilassa. Sisä­ministeriön perjantaisten tietojen mukaan 26 mielenosoittajaa on tapettu ja yli 3 000 on otettu kiinni.

Monet ulkovallat ovat vedonneet kaikkiin osapuoliin, jotta nämä säilyttäisivät malttinsa ja tilanne saataisiin ratkaistua ilman väkivaltaa. Presidentti Tokajev on torjunut kehotukset neuvotella mielenosoittajien kanssa.

Perjantaina hän esimerkiksi antoi valtuudet ”ampua terroristeja ilman varoitusta”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat