Yhdysvallat vahvisti tukensa Liettualle, joka on kohdannut Kiinan ankaraa painostusta - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat vahvisti tukensa Liettualle, joka on kohdannut Kiinan ankaraa painostusta

Kauppaministeri Katherine Tai on ilmaissut Yhdysvaltojen vahvan tuen sekä puhelussa Liettuan ulkoministerille että ulkomaankauppaministeriön lausunnossa.

Yhdysvaltain hallinnon kauppapoliittinen edustaja Katherine Tai Genevessä, Sveitsissä lokakuussa 2021.

8.1. 16:25

Yhdysvallat antoi aikaisin lauantaina Suomen aikaa tukensa Liettualle, joka on päätynyt kauppasotaan Kiinan kanssa. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Yhdysvaltain hallinnon ulkomaankauppaedustaja Katherine Tain kerrottiin keskustelleen Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskisin kanssa. Tain todetaan ilmaisseen ”Yhdysvaltojen vahvan tuen EU:lle ja Liettualle Kiinan kansantasavallan harjoittaman kaupallisen painostuksen edessä”. Keskiviikkona Tai ilmaisi Yhdysvaltojen tuen Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergikselle.

Kiina on estänyt Liettuan vientiä Kiinaan sekä lakkauttanut liettualais­yritysten pankkitilejä alueellaan.

Lue lisää: Kiina on käynnistänyt Liettuaa vastaan ankaran kauppasodan, joka uhkaa panna pienen Baltian maan polvilleen – Miksi Liettua haastaa Kiinaa tavalla, jota Suomi ja monet isommatkaan eivät uskalla?

Kauppasodan taustalla on maiden suhteiden huonontuminen sen jälkeen, kun Liettua antoi Taiwanin avata edustuston Vilnaan heinäkuussa. Tämä raivostutti Kiinan hallinnon, joka pitää Taiwania osana Kiinaa.

Kiina veti lähettiläänsä Liettuasta elokuussa, ja Liettuan lähettiläs poistui Kiinasta syyskuussa. Joulukuun alussa Kiinan kerrottiin poistaneen Liettuan tulli­järjestelmästään, minkä Kiina tosin kiisti. Myöhemmin samassa kuussa Liettuan lähetystön henkilökunta poistui Kiinasta.

Yhdysvaltojen ulkomaankauppaedustaja Tai korosti EU-yhteistön merkitystä asiassa. Yhdysvaltojen näkemyksen mukaan EU:n jäsenmaiden pitäisi ottaa keinoihinsa diplomaattisia ja kaupallisia pakkokeinoja. Näitä voitaisiin Tain mukaan tehdä esi­merkiksi Yhdysvaltojen ja EU:n välisen kauppa- ja teknologianeuvoston TTC:n kautta.

Kiina on kuitenkin sekä Euroopan unionille että Yhdysvalloille hankala pala. Molemmat ovat asettuneet puolustamaan Liettuaa ja näennäisesti uhanneet Kiinaa toimilla, mutta noudattavat virallisesti niin kutsuttua yhden Kiinan politiikkaa.

Yhdysvaltojen kaksinainen toiminta asiassa nousi viimeksi esille presidentti Joe Bidenin demokratia­huippu­kokouksessa, johon Taiwan kutsuttiin, mutta Kiinaa ei. Kun Taiwanin ministeri esitteli puheenvuoronsa aikana karttaa, jossa Kiina ja Taiwan oli esitetty eri väreillä, puhuja ja kartta katosivat nopeasti näkyvistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat