Kyprokselta on löydetty delta- ja omikronmuunnoksen sekoitus, kertoi paikallinen professori – Kyseessä todennäköisesti laboratorion virhe, sanoo suomalaisvirologi - Ulkomaat | HS.fi

Kyprokselta on löydetty delta- ja omikron­muunnoksen sekoitus, kertoi paikallinen professori – Kyseessä toden­näköisesti laboratorion virhe, sanoo suomalais­virologi

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta arvioi, että kyseessä on todennäköisesti laboratoriossa tapahtunut kontaminaatio.

Hoitajat ottivat koronatestejä Nikosiassa Kyproksella joulukuun 29. päivänä.

9.1. 12:42

Kyproslainen professori kertoi perjantaina paikallisen televisiokanavan haastattelussa, että Kyprokselta olisi löytynyt koronaviruksen muunnos, jossa delta- ja omikronvariantit ovat sekoittuneet yhdeksi muunnokseksi.

Asiasta kirjoittaneen uutistoimisto Bloombergin mukaan tutkijat kutsuivat löytöä ”deltakroniksi”.

”Periaatteessa tällaisen yhdistelmäviruksen syntyminen deltan ja omikronin välillä niin sanotun rekombinaation kautta on toki mahdollista. Tässä tapauksessa kyseessä on todennäköisimmin uutisankka ja laboratoriossa tapahtunut kontaminaatio”, sanoo zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta Helsingin Sanomille.

Kontaminaatio laboratoriossa tarkoittaa sitä, että tutkittavaan näytteeseen pääsee vahingossa jotakin ei-toivottua ainesosaa.

Vapalahden mukaan koronasekvensoinnissa eli eri muunnosten tunnistamisessa on vaihe, jossa viruksen noin 30 000 emäksen perimä monistetaan tietynlaisilla alukkeilla.

Aluke on on lyhyt dna-juoste, joka toimii dna:n kopioimisen aloituskohtana.

”Tilanne sopii siihen, että yksi tällaisilla alukkeilla monistettu perimän pätkä on poiminut laboratoriosta omikronia deltamuunnoksen sijaan. Se ei ole sinänsä hämmästyttävää, tällaista tapahtuu välillä sekvensoinnissa”, Vapalahti kuvaa.

Hän arvioi myös, että tuloksia analysoineet tutkijat eivät ole ottaneet laboratorionäkökulmaa huomioon siinä, kuinka sekvenssit syntyvät.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat