Venäjä vakuutti Genevessä, ettei hyökkää Ukrainaan, varaulkoministerin mukaan vastaus neuvottelujen epäonnistumiseen olisi ”sotilastekninen” - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä vakuutti Genevessä, ettei hyökkää Ukrainaan, varaulkoministerin mukaan vastaus neuvottelujen epäonnistumiseen olisi ”sotilastekninen”

Venäjä aikoo päättää kuluvan viikon aikana, jatketaanko neuvotteluja. Yhdysvallat ei ole varma, haluaako Venäjä jatkaa. Rauhantahtoisuutta vakuuttanut varaulkoministeri Rjabkov kuitenkin sanoi, että vastaus neuvottelujen epäonnistumiseen olisi jotain ”sotilasteknistä”.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman ja Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov neuvottelivat Ukrainaan liittyvästä kriisistä Genevessä maanantaina.

10.1. 11:18 | Päivitetty 10.1. 20:36

Yhdysvaltain ja Venäjän diplomatian superviikko on käynnistynyt. Maiden varaulkoministerit Wendy Sherman ja Sergei Rjabkov tapasivat jo sunnuntaina illallisella Genevessä.

Shermanin ja Rjabkovin varsinaiset neuvottelut käytiin maanantaina. Neuvottelujen päätteeksi pitämässään tiedotustilaisuudessa Rjabkov kertoi, että Yhdysvallat suhtautui Venäjän huoliin ”vakavasti”. Rjabkovin mukaan Yhdysvallat teki ”yksityiskohtaisia uhkauksia”.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Sherman kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan neuvottelujen päätteeksi, että kävi rehellisen ja suoran keskustelun Rjabkovin kanssa.

Neuvottelujen päätteeksi vaikutti siltä, että niiden keskiöön nousi sotilasliitto Nato. Yhdysvaltain Sherman painotti tehneensä selväksi, ettei kenelläkään ole oikeutta ”lyödä kiinni Naton avointen ovien politiikkaa”. Samalla Venäjän Rjabkov edellytti, että neuvotteluissa tarvitaan vastaantuloa – jonkinlainen askel – juuri Natolta.

Venäjä on vaatinut Yhdysvalloilta ja sotilasliitto Natolta lupausta, ettei Nato enää laajene Venäjän vastaisilla rajoilla. Tämä ei Yhdysvalloille käy. Yhdysvaltain Shermanin on tarkoitus kertoa neuvottelujen sisällöstä tarkemmin Natolle ja EU:lle tiistaina.

Yksi keskeisistä kysymyksistä neuvotteluissa on Ukraina, jolta Venäjä valtasi Krimin niemimaan lähes kahdeksan vuotta sitten. Viime kuukausina Venäjä on tuonut huomattavasti asevoimiaan Ukrainan-vastaisten rajojensa tuntumaan.

Neuvotteluissa varaulkoministeri Rjabkov kertoi vakuuttaneensa, ettei Venäjä uhkaa ketään ja että Venäjä ei aio hyökätä Ukrainaan. Yhdysvaltain varaulkoministeri Shermanin mukaan Venäjä voi osoittaa hyvät aikeensa vetämällä joukkonsa pois Ukrainan rajojen tuntumasta tai vaikka jakaa Yhdysvaltojen kanssa tietoa siitä, mitä harjoituksia joukoille on luvassa.

Neuvottelutilanne on vaikea, mutta ei kuitenkaan toivoton, Rjabkov sanoi.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov puhui neuvottelujen päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Shermanin mukaan keskusteluja on tarkoitus jatkaa. Rjabkov sanoi, että jatkosta päätetään kuluvan viikon aikana, jolloin Venäjän on tarkoitus neuvotella Naton ja Euroopan turvallisuusjärjestön (Etyj) edustajien kanssa. Silloin käy vasta ilmi, kannattaako neuvotteluja jatkaa, Rjabkov sanoi Reutersin mukaan.

Sherman sanoi, että mikäli Venäjä kävelee pois näistä neuvotteluista, on ilmeistä, ettei se koskaan ollutkaan vakavissaan.

Rjabkov sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan, että Moskovan vastaus mihin tahansa epäonnistumiseen neuvotteluissa olisi ”sotilastekninen”. Rjabkov kieltäytyi kuitenkin selittämästä, mitä sotilastekninen vastaus tarkoittaa.

Mikäli Rjabkov puhui totta sekä siitä, ettei Venäjä olisi hyökkäämässä Ukrainaan, että siitä, että vastaus neuvottelujen epäonnistumiseen olisi sotilastekninen, voisi vetää johtopäätöksen, että sotilastekninen toimi ei kohdistuisi Ukrainan.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitä apulaisulkoministeri Rjabkov tarkoitti.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman (vas.) ja Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov Genevessä maanantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken madalsi odotuksia Geneven neuvotteluja kohtaan sunnuntaina CNN-kanavan haastattelussa, jossa hän sanoi, ettei hän odota ”mitään läpimurtoja” kahden suurvallan kohtaamisesta.

Blinkenin mielestä Venäjä ”pitää asetta Ukrainan ohimolla”. Yhdysvaltain mukaan Venäjän pitäisi liennyttää jännitteitä vetämällä joukkojaan Ukrainan läheisyydestä.

Venäjän Rjabkov puolestaan totesi sunnuntaina, ettei Venäjä aio tehdä ”mitään myönnytyksiä painostuksen alaisena”, venäläismediaa lainannut AFP kertoi. Hänen mukaansa Venäjä on pettynyt Yhdysvalloista ja Euroopan maista tuleviin signaaleihin neuvottelujen alla.

Geneven neuvottelujen lisäksi keskiviikkona järjestetään Brysselissä Nato–Venäjä-neuvoston kokous. Torstaina taas pidetään Etyjin kokous Wienissä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi viime perjantaina, että on hyvä, että Yhdysvallat ja Venäjä istuvat nyt samassa pöydässä. Hänen mukaansa on kuitenkin varauduttava siihen, että ”neuvottelut romahtavat ja diplomatia epäonnistuu”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat