Ulkoministeri Haavisto uskoo ”diplomatian raiteen” Venäjän kanssa jatkuvan – ”Olisi suurta tyhmyyttä jättää se käyttämättä” - Ulkomaat | HS.fi

Ulkoministeri Haavisto uskoo ”diplomatian raiteen” Venäjän kanssa jatkuvan – ”Olisi suurta tyhmyyttä jättää se käyttämättä”

Haaviston mukaan Venäjän ulkoministerin lausunnot Suomen ja Ruotsin suvereniteetista vastaavat Venäjän aiempia näkemyksiä.

EU:n ulkoministerit kokoontuivat yhteiskuvaan epävirallisessa kokouksessaan Brestin satamakaupungissa Ranskassa perjantaina.

14.1. 17:30

Bryssel

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan on myönteistä, että Venäjän kanssa on menneellä viikolla päästy avaamaan ”diplomatian raide”.

”Itse uskon, että se tästä jatkuu. Olisi suurta tyhmyyttä jättää diplomatian mahdollisuus käyttämättä.”

Haaviston mukaan tilanteessa ovat silti vielä kaikki vaaran elementit olemassa.

”On vaikea ennustaa, mitkä ovat lähiviikkojen liikkeet. Tänä aamuna [perjantaina] nähtiin jo valitettava kyberhyökkäys kohti Ukrainaa, mikä muistuttaa siitä, että on monia muitakin tapoja kuin perinteellisiä sotilaallisia, joilla voi sekoittaa maiden elämää ja luoda painetta. En olisi yllättynyt, jos näkisimme tätä enemmän.”

Haavisto osallistui torstaina ja perjantaina EU-maiden ulkoministereiden epäviralliseen kokoukseen Brestissä, Ranskassa. Torstaina ministereillä oli yhteiskokous jäsenmaiden puolustusministereiden kanssa.

Haaviston mukaan moni saattaa olla pettynyt, ettei tämän viikon kansainvälisistä neuvotteluista liittyen Euroopan turvallisuustilanteeseen ole kerrottavissa konkreettisia tuloksia. Hänestä se oli odotettavissa.

”Hyvin harvoin kansainväliset neuvottelut pääsevät viikossa edes kunnolla alkamaan.”

Ulkoministereiden kokouksen pääkeskustelunaihe oli ilmiselvä: itäisen Euroopan turvallisuustilanne, Ukraina ja Venäjän esittämät vaatimukset muun muassa Naton laajenemisen pysäyttämisestä. Haaviston mukaan myös Valko-Venäjä ja sen rajalla edelleen olevat pakolaisjoukot nousivat keskusteluun.

Kokouksessa käytettiin Haaviston mukaan ”sodan ja rauhan” puheenvuoroja. Esimerkiksi Valko-Venäjän ja Ukrainan lähinaapuri Puola on puhunut huolestuneeseen sävyyn sodan uhasta Euroopassa.

Ministerikokoukset osuivat tärkeälle viikolle, sillä maanantaina Yhdysvaltain ja Venäjän varaulkoministerit keskustelivat Genevessä, keskiviikkona koolla oli Nato–Venäjä-neuvosto ja torstaina Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) pysyvä neuvosto.

Haaviston mukaan maanantain neuvotteluista saatujen tietojen mukaan keskusteluissa edettiin asiallisesti ja mentiin yksityiskohtiin asti. Nato–Venäjä-neuvostossa merkittävää oli Haaviston mielestä jo se, että se oli pitkästä aikaa koolla.

”Sehän on Venäjän halusta ollut jäädytettynä.”

Haaviston mukaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin perjantain kommentit siitä, että Venäjä kunnioittaa Suomen ja Ruotsin suvereniteettia, eivät edusta uutta.

Lue lisää: Ulkoministeri Sergei Lavrov ei usko Suomen ja Ruotsin hakevan Nato-jäsenyyttä, mutta vakuutti Venäjän kunnioittavan niiden suvereniteettia

”Lausunto vastaa niitä näkemyksiä, joita Venäjä on aikaisemmin esittänyt Suomen ja Ruotsin liittoutumisesta kunnioittaen näiden maiden omaa päätöksenteko-oikeutta mutta samalla kiittäen sitä, mitä he kutsuvat neutraalisuudeksi. Luen tätä niin, että tämä vastaa Etyjissä hyväksyttyä periaatetta maiden oikeudesta päättää omasta positiostaan suhteessa sotilasliittoihin”, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan Suomessa ei ole vireillä hanketta Natoon liittymiseksi. Haavisto sanoo, että Suomen turvallisuuspolitiikka on tällä hetkellä muuttumaton.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat