Pohjois-Korea kertoi testanneensa jälleen yliääniohjusta - Ulkomaat | HS.fi

Pohjois-Korea kertoi testanneensa jälleen yliääniohjusta

Pohjois-Korea kertoi kokeen onnistuneen. YK:n mukaan tilanne on huolestuttava.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA julkaisi viime viikolla kuvan tekemästään ohjuskokeesta.

11.1. 5:28 | Päivitetty 11.1. 23:36

Pohjois-Korea laukaisi jälleen ohjuksen kohti Japanin merta, kertoo Etelä-Korean asevoimat uutistoimisto Yonhapin mukaan.

Pohjois-Korean valtiollisen median mukaan kyse oli niin kutsutusta hypersoonisesta ohjuksesta, joka kykenee lentämään yli viisinkertaista äänennopeutta. Kokeen kerrottiin onnistuneen ja osuneen kohteeseensa merellä tuhannen kilometrin päässä.

Laukaisusta raportoi myös Japanin rannikkovartiosto. Sen sijaan vahvistusta ei ole Pohjois-Korean ulkopuolelta sille, että kyse olisi ollut hypersoonisesta ohjuksesta.

Muun muassa YK:n edustaja kertoi olevansa ”hyvin huolestunut” Pohjois-Korean ohjuskokeesta.

Yonhapin mukaan Etelä-Korean asevoimat ilmoitti laukaisusta toimittajille tekstiviestillä, muttei antanut tapahtuneesta tarkempia tietoja.

Viime viikolla Pohjois-Korea kertoi testanneensa ääntä nopeampaa ohjusta, ja muun muassa Yhdysvallat ja Japani kehottivat maanantaina maata lopettamaan epävakauttavan toiminnan alueella.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella viime viikon ohjuskokeesta suljettujen ovien takana järjestettävässä kokouksessa. Analyytikot arvioivat, että Pohjois-Korea on saattanut ajoittaa tuoreimman laukaisun turvallisuusneuvoston kokouksen yhteyteen.

”Laukaisulla on poliittisia ja sotilaallisia motiiveja”, Etelä-Koreassa sijaitsevan tutkimusinstituutin tutkija Shin Beom-chul kertoo uutistoimisto AFP:lle.

”Pohjois-Korea jatkaa testejä monipuolistaakseen ydinasearsenaaliaan, mutta se ajoitti laukaisunsa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen päivälle maksimoidakseen sen poliittisen vaikutuksen”, hän lisäsi.

Soulilaisyliopiston professori Park Won-gon puolestaan arvioi, että laukaisujen tiheys voisi viitata siihen, että Pohjois-Korea ajoittaa laukaisujaan Pekingin talviolympialaisten alle.

Pohjois-Korealta on evätty pääsy ensi kuussa järjestettäviin kisoihin sen jälkeen, kun maa jätti pandemian myöhästämät Tokion kesäolympialaiset väliin viime vuonna koronahuolien vuoksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat