EU-parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut - Ulkomaat | HS.fi

EU-parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut

Sassoli oli kuollessaan 65-vuotias.

11.1. 6:09 | Päivitetty 11.1. 7:03

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut. Asiasta kertoo hänen edustajansa Roberto Cuillo Twitterissä. Sassoli oli kuollessaan 65-vuotias.

Cuillon mukaan Sassoli kuoli tänään alkuyöstä Italian Avianossa, jossa hän oli sairaalahoidossa. Hautajaisten paikka ja aika kerrotaan tulevien tuntien aikana.

Maanantaina kerrottiin, että Sassoli on ollut sairaalahoidossa Italiassa tapaninpäivästä lähtien ja kaikki hänen viralliset työmenonsa oli peruttu tämän vuoksi. Sassolin kerrottiin kärsivän vakavasta komplikaatiosta, joka liittyy immuunijärjestelmän toimintahäiriöön.

Uutistoimisto AFP:n mukaan puhemies joutui sairaalaan myös viime syyskuussa. Tuolloin häntä hoidettiin useita viikkoja keuhkokuumeen vuoksi.

EU-parlamentin täysistunnossa ensi viikolla on määrä pitää puhemiesvaali, sillä viisivuotinen EU-vaalikausi on edennyt puoliväliinsä.

Sassoli valittiin puhemiehen tehtävään heinäkuussa 2019.

Vaalikauden alussa poliittiset ryhmät sopivat, että puhemiehen tehtävä siirtyisi 2,5 vuoden jälkeen sosiaalidemokraattien ryhmältä keskustaoikeistolaiselle EPP-ryhmälle.

Puhemiehistö valitaan kuitenkin äänestyksellä täysistunnossa. EPP:n ehdokas uudeksi puhemieheksi on maltalainen Roberta Metsola.

Cuillon tviitin jakanut Metsola kertoi sydämensä särkyneen.

”Eurooppa on menettänyt johtajan, minä olen menettänyt ystävän, demokratia on menettänyt esitaistelijan”, Metsola kirjoitti Twitterissä.

”David Sassoli omisti elämänsä tehdäkseen maailmasta paremman, oikeudenmukaisemman paikan”, hän jatkoi.

Vuonna 1956 Italian Firenzessä syntynyt Sassoli oli kolme vuosikymmentä kestäneen uran tehnyt toimittaja. Ura alkoi sanomalehdistä, josta hän eteni televisioon ja päätyi kansallisesti tunnetuksi uutisankkuriksi. Europarlamentaarikko hänestä tuli vuonna 2009 ja parlamentin puhemies vuonna 2019.

Siinä missä osa EU-viranomaisista käyttää julkisissa esiintymisissä kielenään englantia tai ranskaa, Sassoli oli ottanut tavakseen puhua italiaksi.

Sassolin edeltäjä oli niin ikään italialainen Antonio Tajani.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat