Boris Johnsonin virka-asuntoon kutsuttiin sata ihmistä ja pyydettiin tuomaan ”omat viinat mukaan”, vaikka Britanniassa oli voimassa tiukat rajoitukset - Ulkomaat | HS.fi

Boris Johnsonin virka-asuntoon kutsuttiin sata ihmistä ja pyydettiin tuomaan ”omat viinat mukaan”, vaikka Britanniassa oli voimassa tiukat rajoitukset

Poliisi tutkii epäiltyjä koronarajoitusten rikkomuksia. Juhlimiseen liittyvät skandaalit nakertavat konservatiivien kannatusta.

Britannian pääministeri Boris Johnson (oik.) ja hänen kabinettiaan johtava Martin Reynolds marraskuussa 2020 otetussa kuvassa.

11.1. 9:25

Britanniassa on noussut jälleen uusi koronarajoituksiin ja pääministeri Boris Johnsoniin liittyvä kohu. ITV-kanavan näkemän sähköpostin mukaan Johnsonin kabinettipäällikkö Martin Reynolds kutsui toukokuussa 2020 yli sata virkamiestä pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n puutarhajuhliin, joihin pyydettiin tuomaan ”omat viinat mukaan”.

Brittimedian mukaan poliisi tutkii juhlien aikaisia epäiltyjä kokoontumisrajoitusten rikkomuksia. Tuolloin voimassa oli hallituksen määräys, ettei sosiaalisiin kokoontumisiin saa osallistua kuin yksi kotitalouden ulkopuolinen henkilö. Suuri osa kouluista oli suljettuna ja pubit olivat kiinni.

The Guardian -lehden mukaan myös Johnson ja hänen puolisonsa Carrie Johnson kävivät todennäköisesti puutarhajuhlissa, joihin saapui arviolta 30–40 ihmistä. BBC-kanavan mukaan Johnson ei ole suostunut kertomaan, osallistuiko hän juhliin.

Oppositiossa istuva työväenpuolue on luvannut esittää ”vakavia kysymyksiä" Johnsonille, mikäli käy ilmi, että myös konservatiivipääministeri osallistui juhliin Britannian ensimmäisen koronasulkujakson aikana pandemian alkuvaiheessa.

Brittimediassa juhlat olivat ykkösuutinen maanantaina ja tiistaina. Miltei kaikkien merkittävien lehtien etusivut kertoivat asiasta ja raivokasta asennetta huokui myös yleensä konservatiivipuoluetta myötäilevissä julkaisuissa.

”Nyt riittää Boris! Sinun on lopetettava ’bailugate’”, otsikoi etusivunsa Daily Express, joka on yleensä tukenut Johnsonia.

Skotlannin kansallispuolue SNP:ää parlamentin alahuoneessa johtava Ian Blackford vaati Johnsonia eroamaan kohun vuoksi.

”Hänen olisi pitänyt erota kuukausia sitten. Hänellä ei ole mitään moraalista johtajuutta jäljellä. Ja koska hän ei suostu eroamaan, konservatiivikansanedustajien velvollisuus on erottaa hänet”, Blackford totesi sähköpostissaan The Guardianin mukaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan korkea-arvoinen virkamies Sue Gray tutkii väitteitä yhteensä ainakin viidestä Johnsonin hallituksen ministeriöiden alaisuudessa järjestetystä juhlasta, joissa on epäilty koronarajoitusten rikkomuksia.

Johnson viittasi Grayn tutkimuksiin, kun hän kieltäytyi maanantaina vastaamasta siihen, osallistuiko hän toukokuun 2020 puutarhajuhliin.

Lauantaina raportoitiin, että koronatautiin on kuollut ainakin 150 000 brittiä kahden viime vuoden aikana.

Koronatilanteen huonona pidetty hoito ja monet muut skandaalit ovat rapauttaneet Johnsonin ja konservatiivien kannatusta. Työväenpuolue on nyt noin viiden prosenttiyksikön johdossa kyselytutkimuksissa.

Joulukuussa konservatiivit säikähtivät pahemman kerran, kun puolue kärsi liberaalidemokraateille vaalitappion Pohjois-Shropshiressä pidetyssä täytevaalissa. Vaalipiiri on ollut konservatiivien vankinta tukialuetta, jossa konservatiivit olivat aiemmin voittaneet vaalit parin vuosisadan ajan.

Lue lisää: Boris Johnsonille valtava pettymys: Britannian konservatiivi­puolueelle vaalitappio alueella, jota se ei ole hävinnyt aikoihin

”Johnsonin omat – konservatiivipoliitikot ja oikealle kallistuva brittimedia – spekuloivat jo avoimesti, pitäisikö pääministeri panna vaihtoon. Seuraajakandidaatit väijyvät kulisseissa”, kirjoitti HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä joulukuun puolivälissä.

Lue lisää: Boris Johnsonista on tullut omilleen rasite, joka voi mennä vaihtoon

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat