Euroopan tietosuojavaltuutetun mukaan Europol yrittää perustella massavalvontaa samalla tavalla kuin NSA, määrättiin poistamaan valtava määrä henkilötietoja - Ulkomaat | HS.fi

Euroopan tietosuoja­valtuutetun mukaan Europol yrittää perustella massa­valvontaa samalla tavalla kuin NSA, määrättiin poistamaan valtava määrä henkilötietoja

Tietosuojavaltuutettu Wojciech Wiewiórowski katsoo, että Europolin nykyiset käytännöt kerryttävät suuren määrän henkilötietoja sellaisista ihmisistä, joita ei epäillä rikollisuudesta. Wiewiórowskin mukaan Europol yrittää perustella massavalvontaa samoin keinoin kuin Yhdysvaltain NSA.

Europolin logo kuvattuna Hollannin Haagissa sijaitsevan päämajan edustalla kesällä 2018.

11.1. 16:39

Euroopan tietosuojavaltuutettu on määrännyt EU:n jäsenmaiden poliisiorganisaation Europolin poistamaan suuren määrän henkilötietoja tietokannoistaan. Tietosuojavaltuutettu kertoi päätöksestä tiedotteessaan.

Valtuutetun mukaan Europol rikkoo säännöksiä keräämällä massoittain henkilötietoja ja niihin liittyvää dataa, jonka sisällöstä sillä ei ole tarkkaa tietoa, koska tallennettua tietoa ei analysoida ennen kuin sitä käytetään tutkinnassa.

Päätöksen mukaan Europolin täytyisi tulevaisuudessa poistaa analysoimattomat henkilötiedot kuuden kuukauden kuluttua niiden keräämisestä. Uusi käytäntö koskee henkilöitä, joiden ei ole osoitettu olevan kytköksissä rikolliseen toimintaan. Päätöksen käytäntöön panemiseksi on annettu aikaa vuosi.

Europolin on toimittava tietojen minimoimisen (engl. data minimization) periaatteen mukaisesti ja kerättävä ja käsiteltävä ainoastaan toimintansa kannalta olennaisia henkilötietoja.

Päätöksestä uutisoinut brittilehti The Guardian kertoo näkemiensä asiakirjojen pohjalta, että kyseessä oleva Europolin tietokanta on ainakin neljän petatavun kokoinen.

Datan määrää voi verrata vaikkapa älypuhelimen tallennustilaan, jota on usein 64 gigatavun verran. Tällöin yhden petatavun saavuttamiseksi tarvitaan yli 15 000 älypyhelinta. Europolin tietokanta, neljä petatavua, vastaisi siten yli 60 000:ta älypuhelinta.

The Guardianin mukaan tietokanta sisältää muun muassa kansallisten poliisiviranomaisten välittämiä tietoja ja tietoja, jotka Europol on saanut Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten matkapuhelinten massavalvonnalla.

Euroopan komissio on esittänyt Europolin tiedusteluvaltuuksiin uudistuksia, jotka The Guardianin mukaan mahdollistaisivat laajemman henkilötietojen säilyttämisen sekä asiakastietojen keräämisen yksityisiltä yrityksiltä.

”Poliisiviranomaiset tarvitsevat työkaluja, resursseja ja aikaa analysoidakseen tietoja, jotka on kerätty lainmukaisin keinoin. Europol on Euroopassa se toimija, joka tukee kansallisia poliisivoimia tässä valtavan kokoisessa tehtävässä,” kommentoi Euroopan sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson.

Valtuutetun mukaan Europol rikkoo säännöksiä keräämällä massoittain henkilötietoja ja niihin liittyvää dataa, jonka sisällöstä sillä ei ole tarkkaa tietoa.

Europol kieltää toimineensa väärin ja kyseenalaistaa tietosuojavaltuutetun tulkinnan henkilötietojen säilyttämistä koskevista säännöksistä.

Organisaation mukaan nyt tehty päätös rajoittaa Europolin kykyä tehdä laajoja data-analyysejä ja auttaa jäsenvaltioita merkittävien rikostapausten selvittämisessä.

”Niihin kuuluvat terrorismi, kyberrikollisuus, kansainvälinen huumekauppa ja lasten hyväksikäyttö. Europolin tuki jatkuu tällaisissa tapauksissa usein yli kuuden kuukauden ajan”, kirjoittaa Europol lausunnossaan.

Wojciech Wiewiórowski johtaa Euroopan tietosuojavaltuutetun organisaatiota. Hänen mukaansa puolen vuoden aikaikkunan pitäisi mahdollistaa, että Europol pystyy täyttämään velvoitteensa EU:n jäsenvaltioille turvaten samalla ihmisten yksityisyydensuojaa.

Wiewiórowski vertasi taannoisessa Euroopan parlamentin kuulemisessa Europolia Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:han kuvaten sitä, miten Yhdysvallat puolusti Edward Snowdenin paljastamaa Prism-tiedusteluohjelmaa. Wiewiórowskin mukaan Europol käyttää samantapaisia argumentteja perustellakseen massavalvontaa Euroopassa.

"NSA sanoi eurooppalaisille Prism-skandaalin jälkeen, ettei se prosessoi keräämäänsä dataa. Se vain kerää tietoja ja prosessoi niitä ainoastaan, jos se on tarpeellista käynnissä olevan tutkinnan kannalta. Tällainen ei sovi eurooppalaiseen ajatukseen tietosuojasta.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat