Varaulkoministeri Rjabkov viittasi Schwarzeneggeriin ja sinihomejuustoon väistäessään kysymyksen ”sotilasteknisistä vastatoimista” - Ulkomaat | HS.fi

Varaulkoministeri Rjabkov viittasi Schwarzeneggeriin ja sinihome­juustoon väistäessään kysymyksen ”sotilasteknisistä vastatoimista”

Venäjän varaulkoministeri käänsi kysymykset Genevessä kysyjän viaksi välttyäkseen vastaamasta mihinkään, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov Genevessä maanantaina ennen neuvottelujen alkua.

11.1. 18:42 | Päivitetty 11.1. 22:55

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov otti maanantaina Genevessä kantaa siihen, mitä tapahtuu, jos Yhdysvaltain ja Venäjän väliset turvallisuuspoliittiset neuvottelut epäonnistuvat. Rjabkov kertoi Venäjän turvautuvan ”sotilasteknisiin” vastatoimiin.

Rjabkov ei keksinyt termiä itse, eikä sitä käytetty ensimmäistä kertaa. Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui sotilasteknisistä toimista jo joulukuun alussa, kun hän vaati läntistä sotilasliittoa Natoa lopettamaan laajentumisensa itään. Sittemmin hän on toistanut ”sotilastekniset toimet” useaan kertaan.

Venäjän television ykköskanava kysyi 26. joulukuuta Putinilta, mitä hän tällä ilmaisulla tarkoittaa.

”Se voi merkitä hyvin erilaisia asioita”, Putin vastasi. ”Ne riippuvat niistä esityksistä, jotka sotilasasiantuntijamme minulle tekevät.”

Toisin sanoen ”sotilastekniset vastatoimet” kattavat kaiken mahdollisen pietarilaisen trollin twiittauksesta ydiniskuun. Sotilasteknisiin vastatoimiin ryhdytään Rjabkovin mukaan, ellei Yhdysvallat anna ”raudanlujia ja juridisesti päteviä” takuita siitä, ettei Nato laajene Ukrainaan.

Mahdollisten vastatoimien ulkopuolelle Rjabkov rajasi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, sillä sitä ei hänen mukaansa tällä hetkellä suunnitella.

Rajaus on aika merkityksetön, sillä vaikka Rjabkov puhuisi totta, on hyökkäystä voitu suunnitella aiemmin ja voidaan suunnitella vaikkapa huomenna. Optimisti voi tästä tulkita, ettei hyökkäystä aivan heti tule.

”Tuotos [Bloomberg-toimiston uutisointi] on kuin sinihomejuustoa, sellaista vähän lemahtavaa.”

Kremlin lehdistöpooliin kuuluva yhdysvaltalaisen uutistoimisto Bloombergin toimittaja Ilja Arhipov tivasi Rjabkovilta maanantain tiedotustilaisuudessa Genevessä täsmennyksiä salaperäisiin sotilasteknisiin toimiin, kertovat muun muassa uutissivustot Politico ja Politnavigator.

”Tällä hetkellä ei ole perusteita puhua siitä, millaisia järjestelmiä, paljonko ja mihin voitaisiin sijoittaa”, Rjabkov vastasi. ”Sellainen tulkittaisiin välittömästi Venäjän uudeksi uhkaukseksi. Me teemme töitä diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi.”

”Silti meitä verrataan jatkuvasti siihen osapuoleen, joka romahduttaa markkinamme, harkitsee Venäjän sulkemista Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle ja puhuu Nord Stream -kaasuputken sertifikaatin hylkäämisestä”, Rjabkov jatkoi ja syytti tämän jälkeen Bloombergia ”erikoistumisesta” taloudellisten vahinkojen aiheuttamiseen Venäjälle.

”Bloomberg levittää päivittäisessä työssään amerikkalaista näkökantaa ja ottaa Venäjän näkemykset huomioon silloin, kun sellainen koristelu sille sopii”, Rjabkov arvosteli. ”Tuotos on kuin sinihomejuustoa, sellaista vähän lemahtavaa.”

Toimittaja tiedusteli seuraavaksi todisteita siitä, että Venäjä ei hyökkää Ukrainaan. Vastaukseksi Rjabkov nosti esiin yhdysvaltalaisen toimintaelokuvan.

”Tulee mieleen Arnold Schwarzenegger Punaisella torilla tivaamassa, että ’missä ovat todisteenne’”, Rjabkov vastasi.

Varaulkoministeri viittasi ilmeisesti elokuvaan Red Heat vuodelta 1988. Siinä neuvostoliittolaista poliisikapteenia esittävä Schwarzenegger vaatii chicagolaiselta kollegalta näyttöä tämän väitteisiin.

Siis mitä tahansa mikrofoniin, kunhan ei tarvitse paljastaa pelikortteja.

Oikaisu 11. tammikuuta kello 22.54: Vladimir Putin vaati joulukuussa Natoa lopettamaan laajentumisensa itään, ei länteen, kuten jutussa alun perin virheellisesti kirjoitettiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat