Taiwan tiivistää talousyhteistyötä Liettuan kanssa – Miljardin dollarin rahoitus yhteiseen yritystoimintaan - Ulkomaat | HS.fi

Taiwan tiivistää talousyhteistyötä Liettuan kanssa – Miljardin dollarin rahoitus yhteiseen yritystoimintaan

Kiinan ulkoministeriön mukaan taiwanilaisten ”dollaridiplomatia” on tuomittu epäonnistumaan.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen tapasi Liettuan, Latvian ja Viron edustajia 29. marraskuuta järjestetyssä tapaamisessa Taipeissa.

12.1. 12:51

Taiwan aikoo rahoittaa yhteistä yritystoimintaa Liettuan kanssa miljardin dollarin (noin 900 miljoonan euron) luotolla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Taiwanin myöntämällä luotolla rahoitetaan muun muassa puolijohteiden valmistusta ja kehitystä, bioteknologiaa ja satelliitteja.

Viikko sitten Taiwan kertoi investoivansa 200 miljoonaa dollaria maiden välisten kauppasuhteiden ja Liettuan teollisuuden kehitykseen.

”Investointi ja luottovarat auttavat meitä vahvistamaan yhteistyötä”, Taiwanin kansallisen kehityksen neuvoston ministeri Kung Ming-hsin kertoi verkkolähetyksessä.

Liettuan talous- ja innovaatioministeri Aušrinė Armonaitė on kertonut, että Liettua suunnittelee avaavansa keväällä Taiwaniin toimiston edistämään maiden välisiä kauppasuhteita.

Taiwanin ja Liettuan suhteiden lämpeneminen on aiheuttanut suuttumusta Kiinassa.

Viime kesänä Liettua antoi Taiwanille luvan perustaa oman edustuston Vilnaan. Tämä raivostutti Kiinan hallinnon. Taiwan on käytännössä itsenäinen, mutta Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen suurimpia haaveita on saada liitettyä Taiwan jonakin päivänä manner-Kiinaan.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin kommentoi keskiviikkona Taiwanin rahoitussuunnitelmia. Wenbin sanoi, että taiwanilaisten ”dollaridiplomatia” on tuomittu epäonnistumaan.

Kiina on käynnistänyt kauppasodan Liettuaa vastaan. Suurvalta on muun muassa estänyt liettualaisen rahdin pääsyn maahan, jäädyttänyt liettualaisten pankkitilejä ja vetänyt diplomaattejaan pois maasta.

Liettuan presidentti Gitanas Nausėda on sittemmin yrittänyt pehmitellä suhteita. Hänen mukaansa oli virhe, että Taiwan sai avata Liettuaan oman edustuston juuri Taiwanin nimellä.

Lisäksi Kiina on yrittänyt painostaa länsimaisia yrityksiä, kuten saksalaista Continentalia, lopettamaan liettualaisten komponenttien käytön. Yhdysvallat on antanut tukensa Liettualle ja kehottanut EU:ta vastaamaan Kiinan toimiin.

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis on kertonut ottavansa Kiinan painostuksen puheeksi EU:n ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa perjantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat