Boris Johnson joutui koville koronajuhlista: ”Haluan pyytää anteeksi” - Ulkomaat | HS.fi

Boris Johnson joutui koville koronajuhlista: ”Haluan pyytää anteeksi”

Isot ”omat pullot mukaan” -juhlat kesken koronarajoituksia ravisuttaa Britannian pääministeriä. Johnsonin selitteli asiaa keskiviikkona brittiparlamentin istunnossa.

12.1. 13:15 | Päivitetty 12.1. 14:57

Lontoo

Britannian pääministeri Boris Johnson joutui keskiviikkona nöyrtymään ja tekemään selkoa brittiparlamentille isoista puutarhajuhlista, jotka järjestettiin pääministerin virka-asunnon takapihalla kesken tiukkojen koronarajoitusten vuoden 2020 toukokuussa.

”Haluan pyytää anteeksi”, Johnson sanoi lausuntonsa aluksi.

Hän toisti anteeksipyyntönsä useaan otteeseen, mutta puolusteli samalla yhä puutarhajuhlien järjestämistä. Johnson sanoi ymmärtäneensä, että kyse olisi ollut työtilaisuudesta.

Johnson myönsi alahuoneelle pistäytyneensä itsekin juhlissa 25 minuutin ajan kiittämässä henkilökuntaansa. Hän sanoi nyt, että kyse oli isosta virhearvioista:

”Jälkikäteen arvioiden minun olisi pitänyt lähettää kutsuvieraat kotiin. Minun olisi pitänyt löytää jokin muu tapa kiittää heitä.”

Pääministeri Boris Johnson puhumassa parlamentin edessä keskiviikkona.

Oppositio pani Johnsonin odotetusti koville.

”Onko pääministeri valmis kantamaan vastuunsa ja eroamaan”, sanoi oppositiojohtaja Keir Starmer.

Starmer muistutti, että entinen terveysministerikin erosi rikottuaan korona-ajan rajoituksia. ”Miksi hän [Johnson] kuvittelee, että säännöt eivät koske häntä?”

Eroa vaati myös Skotlannin kansallispuolueen SNP:n ryhmäjohtaja Ian Blackford:

”Eroaako pääministeri niin kuin pitää, vai näyttävätkö konservatiivien kansanedustajat hänelle ovea?”

Luupin alla ovat juhlat, jonne pääministerin kabinettipäällikkö Martin Reynoldsin on raportoitu kutsuneen satakunta ihmistä ”omat pullot mukaan” -periaatteella.

Juhliin osallistui lehtitietojen mukaan lopulta noin 30–40 henkeä, muun muassa virkamiehiä ja poliittisia avustajia. Juhlista on käynnissä riippumaton selvitys.

”Saisinko nöyrimmin ehdottaa, että odotamme selvityksen valmistumista. Pyydän anteeksi kaikki mahdollisia virhearvioita ja otan niistä täyden vastuun”, Johnson sanoi keskiviikkona alahuoneessa.

Johnsonin ja hänen Carrie-vaimonsa on raportoitu jo aiemmin piipahtaneen juhlissa. Pääministeri ei ole kuitenkaan kertonut ennen keskiviikkoa suoraan, oliko hän itse paikalla vai ei. Edes juhlien järjestämistä ei ole myönnetty kunnolla ennen Johnsonin keskiviikkoista anteeksipyyntöä.

Puutarhajuhlien järjestämisen aikaan keväällä 2020 Britanniassa olivat voimassa tiukat koronarajoitukset.

Englannissa yli kahden hengen sosiaaliset tapaamiset olivat kiellettyjä. Oman kotitalouden jäsenten lisäksi sai tavata vain yhtä muuta henkilöä ulkotiloissa.

Laittomista juhlista langetettiin sakkoja. Monet eivät päässeet edes tervehtimään vanhainkodeissa tai muissa hoitolaitoksissa olevia omaisiaan.

Niin sanottu Partygate-skandaali on viimeisin Johnsonin asemaa horjuttava kohu pitkässä kohujen ketjussa.

Koronarajoitusaikana keväällä 2020 pääministerin virka-asunnolla järjestetty pienempi puutarhakokoontuminen paljastui jo ennen joulua.

Tämän lisäksi myös viiden muun pääministeriin liittyvän sosiaalisen tapahtuman on raportoitu rikkoneen kulloinkin voimassa olleita koronarajoituksia.

Pääministeriä arvostellaan nyt kovin sanoin myös omien eli konservatiivi­kansanedustajien joukossa.

Oppositiopuolueiden edustajat ovat vaatineet Johnsonin eroa jo pitkään. Nyt myös konservatiivien joukossa pohditaan, olisiko puolueen etu vaihtaa johtaja – ja samalla pääministeri – toiseen.

Tiistaina julkistetun kyselyn mukaan 66 prosenttia brittiäänestäjistä katsoo, että Johnsonin tulisi erota, jos hän on ollut mukana kielletyissä juhlissa. Pikamielipidemittauksen teki Savanta Com Res -yhtiö.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat