Hurjien tartuntalukujen Ranskassa opettajat valmistautuvat jättilakkoon protestina hallituksen löysänä pidetylle koronapolitiikalle - Ulkomaat | HS.fi

Hurjien tartunta­lukujen Ranskassa opettajat valmistautuvat jätti­lakkoon protestina hallituksen löysänä pidetylle korona­politiikalle

Opettajia huolestuttaa sääntö, jonka mukaan useamman oppilaan on saatava samassa luokassa tartunta ennen kuin opetusta keskeytetään.

Koululuokka koolla Länsi-Ranskan Bruzissa viime vuoden toukokuussa.

12.1. 14:43

Ranskassa järjestetään torstaina jättimäinen lakko, johon osallistuu ay-väen arvion mukaan noin 75 prosenttia peruskoulujen opettajista ja joka sulkee mahdollisesti noin puolet maan peruskouluista, uutistoimisto AFP kertoo. Lakko on poikkeuksellisen laaja mielenilmaus opetusalalla.

Opettajat osoittavat mieltään hallituksen koronapolitiikalle, jota pidetään aivan liian löysänä epidemian hillitsemiseksi. Yksistään viime viikolla 5–6 prosenttia Pariisin koululaisista sai positiivisen tuloksen koronatestistä, ja maassa raportoidaan päivittäin noin 280 000 uutta tartuntaa. Asiantuntijavaroitusten mukaan ainakin kolmannes opettajakunnasta sairastuu koronavirukseen tammikuun loppuun mennessä.

Terveydenhuollon ja koulutuksen asiantuntijat ovat vaatineet kouluihin esimerkiksi tehokkaampia hengityssuojaimia ja ilmanlaadun mittareita tartuntojen vähentämiseksi. Lisäksi on toivottu palaamista viime syksyn politiikkaan, jossa yhden oppilaan saama tartunta luokkahuoneessa johti luokan karanteeniin.

Hallitus linjasi myöhemmin, että tartuntoja pitää olla kolme luokkahuonetta kohden ennen kuin lapset määrätään karanteeniin. Tämä käytäntö korvattiin tammikuun alussa koulujen avauduttua epämääräisellä maininnalla, että opetus keskeytetään, kun ”hyvin suuri määrä” oppilaista on saanut tartunnan.

”Viruksen annetaan todennäköisesti kiertää kouluissa”, kommentoi uusia ohjeita epidemiologi Mahmoud Zureik France Info -radiokanavalle AFP:n mukaan.

Kovan arvostelun kohteeksi joutunut opetusministeri Jean-Michel Blanquer totesi opettajien protestista, että häntä harmittaa riitainen ilmapiiri, kun koronaepidemian suhteen saattaa olla meneillään viimeinen rutistus. ”Virusta vastaan ei voi mennä lakkoon”, hän totesi.

Noin 67 miljoonan asukkaan Ranskassa on kirjattu lähes 13 miljoonaa koronatartuntaa ja runsaat 127 000 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat