Ulkoministeri Sergei Lavrov ei usko Suomen ja Ruotsin hakevan Nato-jäsenyyttä, mutta vakuutti Venäjän kunnioittavan niiden suvereniteettia - Ulkomaat | HS.fi

Ulkoministeri Sergei Lavrov ei usko Suomen ja Ruotsin hakevan Nato-jäsenyyttä, mutta vakuutti Venäjän kunnioittavan niiden suvereniteettia

Lavrov väitti ”diplomatian superviikon” päätteeksi tiedotustilaisuudessa, että Nato yllyttää Suomea liittymään jäseneksi.

14.1. 9:31 | Päivitetty 14.1. 14:00

Moskova

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vakuutti perjantaina vuotuisessa tiedotustilaisuudessaan Moskovassa, että Venäjä kunnioittaa Suomen ja Ruotsin suvereniteettia.

”Meidän mielestämme näiden maiden puolueettomuuspolitiikka on yksi tärkeimmistä panostuksista yhteiseurooppalaiseen arkkitehtuuriin ja vakauden varmistamiseen Euroopan mantereella”, Lavrov vastasi Yleisradion kysymykseen suvereniteetista.

Samalla hän väitti, että suvereniteettia eivät kunnioita ne, jotka ”yllyttävät” Natoon.

”Ne, jotka eivät kunnioita Suomen ja Ruotsin suvereniteettia ovat niitä, jotka yrittävät keinolla millä hyvänsä yllyttää niitä liittymään. Tämä alkoi jo kauan sitten.”

Lavrovin mukaan Suomessa ja Ruotsissa on ryhdytty aktiivisesti yllyttämään yleisöä liittymään Natoon.

”Itse [Naton pääsihteeri Jens] Stoltenberg on kutsunut Tukholmaa ja Helsinkiä aloittamaan liittymisprosessin Pohjois-Atlantin puolustusliittoon ilmoittaen, että se käy nopeasti ja kivuttomasti.”

Lavrov toisti, että Suomi ja Ruotsi päättävät asiasta tietysti itse. Hän sanoi käsittelevänsä aihetta usein, kun keskustelee naapureidensa kanssa kansainvälisistä asioista.

Lavrov vaikutti uskovan, että kiihtyneestä keskustelusta huolimatta Nato-jäsenyys ei ole Suomelle ja Ruotsille ajankohtainen.

”Me näemme, että Suomen ja Ruotsin johto ymmärtävät tämän asian kaikki puolet. Meillä on syytä uskoa, että puolueettomien valtioiden panos Euroopan turvallisuuteen ei ole heikkenemässä.”

Lavrov järjesti tiedotustilaisuutensa ”diplomatian superviikon” päätteeksi. Venäjä keskusteli kuluneella viikolla Yhdysvaltain kanssa Genevessä, Naton kanssa Brysselissä ja Etyj-järjestön kanssa Wienissä.

Venäjä odottaa Lavrovin mukaan vastapuolelta yksityiskohtaisia kirjallisia vastauksia esityksiinsä ensi ja seuraavan viikon aikana. Lavrov sanoi Venäjän toivovan, että turvallisuuskeskustelut Yhdysvaltain kanssa jatkuvat. Hänen mukaansa jatko riippuu Washingtonin antamista vastauksista.

Venäjä on jo aiemmin sanonut, että sen vastaus neuvottelujen epäonnistumiseen länsivaltioiden kanssa olisi ”sotilastekninen”. Lavrov sanoi perjantaina, että keskustelujen epäonnistuminen lännen kanssa edellyttäisi Venäjältä sotilaslaitteiston käyttöönottoa.

Ulkoministerin mukaan presidentti Vladimir Putin voisi päättää asiasta heti, kun länsi on toimittanut vastauksensa.

Tiedotustilaisuus alkoi perjantaina kello 10 Suomen aikaa ja kesti noin kolme tuntia. Lavrov käsitteli ajankohtaisen Euroopan tilanteen lisäksi myös monia muita kansainvälisiä asioita.

Hän kertoi tilaisuudessa Venäjän ulkoministeriön työn tuloksista viime vuonna ja vastata toimittajien kysymyksiin.

HS näytti tiedotustilaisuuden suorana ja simultaanitulkattuna englanniksi.

Osa tiedotusvälineistä osallistui tilaisuuteen paikan päällä Moskovassa ja osa etänä Zoomissa. Läsnä olevien osallistujien määrää oli rajoitettu koronapandemian vuoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat