Suomen passilla pääsee matkustamaan kolmanneksi vapaiten, kertoo listaus - Ulkomaat | HS.fi

Suomen passilla pääsee matkustamaan kolmanneksi vapaiten, kertoo listaus

Suomen passilla pääsee 189 kohteeseen, Afganistanin vain 26:een.

Suuri osa maailman maista ei vaadi suomalaisen passin haltijalta etukäteen hankittua viisumia.

12.1. 18:30

Kuilu maailman maiden välillä on revennyt matkustamisen vapauden suhteen aiempaa laajemmaksi, kertoo konsulttiyhtiö Henley & Partnersin tekemä listaus.

Lontoolaistaustainen yhtiö on vuodesta 2006 saakka järjestänyt passit listalle sen mukaan, kuinka moneen kohteeseen niillä avautuu pääsy ilman, että etukäteen tarvitsee hankkia viisumia.

Tuoreessa, tiistaille päivätyssä katsauksessa Suomi sijoittuu jaetulle kolmossijalle Italian, Luxemburgin ja Espanjan kanssa. Näiden maiden passi oikeuttaa kantajansa matkustamaan 189 kohteeseen.

Viimeiseksi sijalle 111. sijoittuvalla Afganistanin passilla on sen sijaan pääsy ainoastaan 26 maahan.

Listan kärjessä nautitaankin Henley & Partnersin mukaan jopa ennätyksellisen laajasta matkustamisen vapaudesta.

Etenkin varakkaissa pohjoisen pallonpuoliskon maissa passilla pääsee siis yhä vapaammin kulkemaan maiden välillä. Ero kärjen ja häntäpään välillä on kuitenkin levinnyt laajimmaksi koko listauksen 17-vuotisen historian aikana.

Listaus perustuu ilmailualan etujärjestön Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (Iata) tietoihin ja kattaa yhteensä 199 maata tai muuta aluetta ja 227 matkakohdetta.

Listauksessa tosin huomautetaan, että pandemian takia asetetut väliaikaiset matkustusrajoitukset voivat vaikuttaa passien vahvuuteen.

Listan kärjessä ovat Japani ja Singapore, joiden passit oikeuttavat matkustamaan ilman etukäteen hankittua viisumia 192 maahan.

Kolmossija ei ole Suomelle korkein sijoitus, sillä Suomi on sijoittunut useampana vuonna listan kärkisijalle ja huonoimmillaankin sijalle 4. Viime vuoteen verrattuna sijoitus pysyi ennallaan.

Suomi pärjäsi myös naapureitaan paremmin, vaikka listan ylimmillä sijoilla onkin niin Pohjoismaita kuin Baltian maita. Venäjä taas on sijalla 46.

Alla olevassa listauksessa voit tarkastella listan kymmenelle ensimmäiselle ja viimeiselle sijalle sijoittuneita passeja.

HENLEY & PARTNERS huomauttaa katsauksessaan, että yleisesti ottaen matkustaminen on listaushistorian aikana vapautunut siten, että luku kohteista, joihin keskimäärin pääsee, on noussut kaikkien passien keskuudessa 107:ään 57:stä.

Vastaavanlaisia listauksia toteuttavat myös muut kuin Henley & Partners, huomauttaa yhdysvaltalaismedia CNN. Esimerkiksi konsulttiyritys Arton Capital sijoittaa listan kärkeen Arabiemiraatit.

Suomi on myös sen listauksessa kuitenkin aivan kärjen tuntumassa määritelmästä riippuen toisena tai kolmantena.

Lue myös: Monille ihmisille ulkomaan­matkailu on aina yhtä vaikeaa kuin meille suomalaisille pandemian aikana

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat