The Washington Post sai nähtäväkseen Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteita: Kohteina pankkijärjestelmä ja Vladimir Putin itse - Ulkomaat | HS.fi

The Washington Post sai nähtäväkseen Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteita: Kohteina pankki­järjestelmä ja Vladimir Putin itse

Yhdysvallat on räätälöinyt uuden pakotepaketin. Se on tarkoitus ottaa käyttöön, jos Venäjä hyökkäisi lähiaikoina uudestaan Ukrainaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui etäyhteydellä kollektiivisen turvallisuuden organisaatio CSTO:n kokoukseen yhdessä Kazakstanin presidentin kanssa 10. tammikuuta.

12.1. 17:26

Yhdysvaltojen demokraattipuolueen senaattorit esittelevät pian uuden Venäjän-vastaisten pakotteiden paketin. Pakotteet on tarkoitus ottaa käyttöön, mikäli Venäjä päättäisi käynnistää uuden sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Yhdysvaltalaislehti The Washington Post sai pakote-esityksen nähtäväkseen etukäteen. Se sisältää pakotteita Venäjän sotilasjohtoa ja Kremlin johtohahmoja vastaan. Lehden mukaan pakotteet koskisivat henkilökohtaisesti myös Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Pakotteiden kohteeksi joutuisi myös venäläisiä pankkeja sekä niiden palveluntarjoajia: The Washington Post mainitsee erityisesti kansainvälisen pankkiliikenteen mahdollistavan viestijärjestelmä Swiftin.

Yksi pakotepaketin onnistumisen sisäpoliittisista kynnyskysymyksistä liittyy republikaanisenaattori Ted Cruziin ja Venäjän kaasuputkihanke Nord Stream 2:iin.

Cruz on nimittäin ajanut omaa lakialoitettaan pakotteista Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta vastuullisia vastaan. Demokraatit ovat syyttäneet Cruzia presidentti Joe Bidenin hallinnon toimintaan sekaantumisesta.

Tulevassa demokraattien esittelemässä pakotepaketin luonnoksessa Nord Stream 2 -hanketta kutsutaan ”Venäjän pahantahtoisen vaikuttamisen työkaluksi”.

Washington Postin lähteiden mukaan demokraattien pakotehankkeella on Yhdysvaltain presidentinhallinnon eli Valkoisen talon tuki.

Asiaa hankaloittaa se, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin ilmaissut tukensa senaattori Cruzin hankkeelle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat