Siviilikanne prinssi Andrew’ta vastaan etenee, päätti yhdysvaltalaistuomioistuin - Ulkomaat | HS.fi

Siviilikanne prinssi Andrew’ta vastaan etenee, päätti yhdysvaltalais­tuomio­istuin

Rikossyytteitä prinssi Andrew’ta vastaan ei ole nostettu. Täten prinssiä ei voida tuomita esimerkiksi vankeusrangaistukseen.

Yorkin herttua, prinssi Andrew on Britannian kuningatar Elisabet II:n poika.

12.1. 16:51 | Päivitetty 12.1. 17:24

Siviilikanne prinssi Andrew’ta vastaan etenee jatkokäsittelyyn, päätti newyorkilainen tuomioistuin keskiviikkona. Asiasta kertovat muun muassa brittiläiset BBC ja The Guardian.

Oikeuteen prinssin on haastanut Virginia Giuffre, jonka mukaan prinssi Andrew käytti häntä toistuvasti seksuaalisesti hyväksi parikymmentä vuotta sitten, kun Giuffre oli 17-vuotias.

Giuffren mukaan liikemies Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell pakottivat Giuffren seksiin prinssin kanssa, muun muassa Epsteinin kotona New Yorkissa ja Maxwellin Lontoon-kodissa.

Epstein kuoli vankilassa vuonna 2019, ilmeisesti tappamalla itsensä. Maxwell tuomittiin joulukuun lopulla muun muassa alaikäisen ihmiskaupasta seksuaalisessa hyväksikäyttötarkoituksessa.

Lue lisää: Valamiehistö totesi Epsteinin entisen kumppanin Ghislaine Maxwellin syylliseksi viiteen kuudesta syytteestä

Newyorkilaisen tuomioistuimen keskiviikkona päättämässä tapauksessa on kyse siviilioikeudenkäynnistä, jossa Giuffre vaatii korvauksia. Rikossyytteitä prinssi Andrew’ta vastaan ei ole nostettu. Täten prinssiä ei voida tuomita esimerkiksi vankeusrangaistukseen.

Yhdysvaltalaisoikeus käsitteli oikeudenkäynnin kohtaloa viime viikon tiistaina, ja päätöstä on odotettu siitä lähtien. Kanteen hylkäämistä oli hakenut prinssin juristitiimi, jonka mukaan perusteita syytteille ei ole. Prinssin tiimi vetosi muun muassa Giuffren ja Epsteinin väliseen sovitteluratkaisuun vuodelta 2009, jossa Giuffrelle maksettiin 500 000 euroa. Sopimus suojaa Giuffren syytöksiltä Epsteinin lisäksi ”kaikkia muita henkilöitä tai tahoja, jotka olisivat voineet olla vastaajina” kanteessa.

Prinssi Andrew’ta ei mainittu nimellä sopimuksessa.

Lue lisää: Prinssi Andrew’ta seksuaalisesta hyväksi­käytöstä syyttävän naisen ja Jeffrey Epsteinin välinen salattu sopimus julkaistiin

Nyt tuomioistuin on kuitenkin päättänyt, että tapauksen käsittelyä voidaan jatkaa. Tuomari Lewis Kaplan torjui juristitiimin vaatimukset kaikilta osin.

Perusteluissaan Kaplan totesi, että tässä vaiheessa oikeudenkäyntiä on liian aikaista päättää, onko Giuffren ja Epsteinin sovitteluratkaisu pätevä myös prinssiin.

”Tuomioistuimen tehtävänä tässä vaiheessa on yksinkertaisesti määrittää, onko kyseisestä asiakirjasta [sovitteluratkaisusta] olemassa useita tulkintoja. Jos on, tarvitaan jatkokäsittelyä”, Kaplan sanoi The Guardianin mukaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat