BBC: Vaikutusvaltaiset konservatiivit vaativat Boris Johnsonin eroa koronarajoituksia rikkoneiden juhlien takia - Ulkomaat | HS.fi

BBC: Vaikutus­valtaiset konservatiivit vaativat Boris Johnsonin eroa korona­rajoituksia rikkoneiden juhlien takia

Jos 54 konservatiivien kansanedustajaa esittää epäluottamuksensa pääministerille, Johnsonin kohtalosta järjestetään äänestys.

13.1. 9:26

Jotkut vaikutusvaltaiset Britannian konservatiivipuolueen kansanedustajat vaativat avoimesti pääministeri Boris Johnsonin eroa toukokuussa 2020 pidettyjen puutarhajuhlien vuoksi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Johnson pyysi keskiviikkona parlamentin edessä anteeksi sitä, että hänen virka-asuntonsa puutarhassa järjestettiin kymmenien virkamiesten juhlat Britannian tiukkojen koronarajoitusten aikana. Johnson on kuitenkin itse kieltäytynyt oppositiopoliitikkojen vaatimuksesta erota tehtävästään.

Lue lisää: Boris Johnsonin virka-asuntoon kutsuttiin sata ihmistä ja pyydettiin tuomaan ”omat viinat mukaan”, vaikka Britanniassa oli voimassa tiukat rajoitukset

BBC:n mukaan esimerkiksi skottien konservatiivijohtaja Douglas Ross sekä muutama muu konservatiivipuolueen vaikutusvaltainen kansanedustaja vaativat nyt julkisesti Johnsonin eroa.

Samaan aikaan Johnsonilla on myös monia tukijoita, kuten varapääministeri Dominic Raab. Monen kansanedustajan kantaa ei tiedetä, ja joidenkin ministereiden tukea pidetään varauksellisena.

Pääministeri Boris Johnson pyysi anteeksi Britannian parlamentin edessä keskiviikkona.

Ross kertoi BBC:lle, että hän aikoo kirjelmöidä epäluottamuksensa Johnsonia kohtaan virallisesti puolueen kansanedustajien 1922-komitealle. Jos 54 puolueen kansanedustajaa ryhtyy samaan, Johnsonin kohtalosta järjestetään äänestys.

Komitea pitää salassa sen, kuinka moni kansanedustajista on syrjäytyshankkeiden tukena. Keskiviikkoiltaan mennessä kaksi kansanedustajaa oli ilmoittanut kirjelmöineensä epäluottamuksesta Johnsonia kohtaan, iNews-sivusto kertoi.

Johnsonin edeltäjä Theresa May yritettiin savustaa tehtävästään samalla prosessilla joulukuussa 2018, mutta hän sai äänestyksessä puolueensa luottamuksen. May erosi kuitenkin puoli vuotta myöhemmin.

Vaikutusvaltainen konservatiivi Caroline Nokes totesi BBC:lle, että Johnsonista on tullut taakka, joka ”vahingoittaa koko konservatiivipuolueen brändiä”.

Pääministeri Boris Johnsonin vastainen mielenosoitus Lontoossa keskiviikkona. Banderollin mukaan ”Johnsonmuunnos” on pahimman luokan koronavirus Britannialle.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan noin kaksi kolmasosaa briteistä haluaisi useissa skandaaleissa rypeneen Johnsonin eroavan.

The Guardian -lehti kertoo, että Johnsonin seuraajaehdokkaiksi povatut valtiovarainministeri Rishi Sunak ja ulkoministeri Liz Truss olivat keskiviikkona pitkään hiljaa ennen kuin kommentoivat Johnsonin anteeksipyyntöä.

Sunak antoi illalla puolivillaisena pidetyn tukensa Johnsonille, minkä jälkeen Truss kertoi olevansa pääministerin takana 100-prosenttisesti. Yli kaksikymmentä hallituksen jäsentä riensi päivän mittaan tukemaan Johnsonia, Daily Mail -lehti kartoitti.

Johnson myönsi keskiviikkona parlamentin alahuoneelle, että hän pistäytyi toukokuun 2020 puutarhajuhlissa 25 minuutin ajan kiittämässä henkilökuntaansa työstään koronaepidemian alkuaikoina.

Hän myönsi, että kyse oli isosta virhearvioista. Hänen hallituksensa oli tuolloin rajoittanut ihmisten tapaamisia vain yhteen kotitalouden ulkopuoliseen ihmiseen.

”Jälkikäteen arvioiden minun olisi pitänyt lähettää kutsuvieraat kotiin. Minun olisi pitänyt löytää jokin muu tapa kiittää heitä.”

Korkea-arvoinen virkamies Sue Gray tutkii väitteitä yhteensä ainakin viidestä Johnsonin hallituksen ministeriöiden alaisuudessa järjestetystä juhlasta, joissa on epäilty koronarajoitusten rikkomuksia.

Johnson viittasi keskiviikkona useaan otteeseen Grayn tutkimuksiin sanoen, ettei ennen tutkimuksen valmistumista pidä vetää hätiköityjä johtopäätöksiä.

”Saisinko nöyrimmin ehdottaa, että odotamme selvityksen valmistumista. Pyydän anteeksi kaikkia mahdollisia virhearvioita ja otan niistä täyden vastuun”, Johnson sanoi.

Brittimedia on revitellyt kohulla päiväkausia sen jälkeen, kun kävi ilmi, että kutsun juhliin lähetti Johnsonin kabinettipäällikkö Martin Reynolds. Hän lähetti kutsun yli sadalle virkamiehelle ja pyysi heitä ottamaan ”omat viinat mukaan”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat