Ruotsi lisää sotilaallista valmiuttaan Gotlannissa: yli sata sotilasta lisää siirretty perjantaina saarelle - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsi lisää sotilaallista valmiuttaan Gotlannissa: yli sata sotilasta lisää siirretty perjantaina saarelle

Kolme maihinnousualusta matkasi Kuolan niemimaalta Tanskan vesien kautta Itämerelle.

Torstaista alkaen monissa paikoissa, esimerkiksi Visbyn kaupungissa, sotilaspartioita muun muassa liikkuu kaduilla.

13.1. 11:24 | Päivitetty 15.1. 14:45

Ruotsi lisää entisestään sotilaallista valmiuttaan Gotlannin saarella. Uusimmassa käänteessä ruotsalaislehti Dagens Nyheter uutisoi, että saarelle on lennätetty perjantaina ruotsalaisia valmiusjoukkoja Norrbottenin läänistä Pohjois-Ruotsista.

Lehden mukaan yli sata sotilasta laskeutui Visbyyn Unkarista tuodulla yhdysvaltalaiskoneella noin kuudelta illalla paikallista aikaa.

Ruotsalaissotilaita Gotlannin Visbyssa torstaina.

Ruotsalaislehti Aftonbladet julkaisi aiemmin tällä viikolla maan ilmavoimien Gripen-hävittäjien ottamia kuvia venäläisistä sota-aluksista, jotka tekivät matkaa Itämerelle. Lehden mukaan kolme raskasta maihinnousualusta kuvattiin keskiviikkona iltapäivällä Tanskan Skagenin tuntumassa.

”Lähialueemme kiristynyt tilanne huomioon ottaen on luonnollista, että haluamme seurata ja tarkkailla”, Ruotsin puolustusvoimien tiedottaja Therese Fagerstedt kertoi lehdelle.

Sveriges Radio kertoi jo torstaiaamuna, että Ruotsi lisää sotilaallista toimintaansa Gotlannin saarella Itämerellä. Puolustusvoimien mukaan kyse on valmiustilan sopeuttamisesta vallitsevan tilanteen vuoksi.

Torstaista alkaen monissa paikoissa, esimerkiksi Visbyn kaupungissa, sotilaspartioita muun muassa liikkuu kaduilla. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo torstaina, että sotilaallisia joukkoja on nyt myös Visbyn satamassa, lentokentällä ja muissa tärkeissä satamissa.

Venäjän asevoimien liikkeet Ukrainan tuntumassa sekä tällä viikolla käytävät Venäjän ja länsimaiden neuvottelut sotilasliitto Natosta ovat kiristäneet ilmapiiriä Venäjän lähialueen maissa.

”On tärkeää, että näytämme sekä gotlantilaisille että muille maille, että me olemme puolustuksessa aktiivisia ja muokkaamme puolustustamme tilanteen mukaan”, viestintäpäällikkö Tomas Ängshammar Gotlannin rykmentti P18:sta sanoo SVT:n mukaan.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan Ruotsiin hyökkäyksen riski on kuitenkin pieni.

Aftonbladetin mukaan kuvatut Venäjän pohjoisen laivaston sota-alukset toimivat yleensä Kuolan niemimaan tienoilla, mutta viime päivinä ne ovat kulkeneet Norjan rannikkoaluetta pitkin kohti Itämerta. Viime yönä alukset liikkuivat Itämerelle Tanskan aluevesien kautta, lehdelle kerrottiin.

Maihinnousualuksilla voidaan kuljettaa esimerkiksi kymmeniä panssariajoneuvoja ja satoja sotilaita. Ruotsin puolustusvoimien mukaan useiden maiden sotilasviranomaiset ovat seuranneet venäläisalusten liikkeitä.

Oikaisu 6.11.2022 klo 06.12: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Gotlannin saarelle ei lennätetty perjantaina valmiusjoukkoja Unkarista vaan Norrbottenin läänistä Pohjois-Ruotsista. Sen sijaan joukot kuljettaneen yhdysvaltalaiskoneen tukikohta on Unkarissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat