Venäjä kertoo joukkojensa aloittaneen vetäytymisen Kazakstanista - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä kertoo joukkojensa aloittaneen vetäytymisen Kazakstanista

Venäjän puolustusministerin mukaan kaikki joukot on vedetty maasta 19. tammikuuta eli ensi viikon keskiviikkoon mennessä.

Venäjän puolustusministeriön 12. tammikuuta julkaisemassa kuvassa KTJS-joukkoihin kuuluvat armenialaissotilaat seisovat vahdissa Almatyssa.

13.1. 10:21 | Päivitetty 13.1. 16:08

Venäjä on aloittanut torstaina joukkojensa vetämisen Kazakstanista, kertoo Venäjän puolustusministeriö. Puolustusministeriön mukaan kaluston pakkaus lentokoneisiin on aloitettu.

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev vahvisti jo aiemmin, että venäläisjoukkojen vetäytyminen alkaisi torstaina ja että se kestäisi enintään kymmenen päivää. Tokajevin mukaan joukoilla oli ”hyvin tärkeä rooli” maan vakauttamisessa. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi torstaina uutistoimistojen mukaan, että kaikki joukot on vedetty maasta 19. tammikuuta eli ensi viikon keskiviikkoon mennessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, että joukkojen on aika palata kotiin, koska operaation tavoite Kazakstanissa oli saavutettu.

Venäjän johtama Kollektiivisen turvallisuussopimuksen järjestö KTJS, kansainvälisesti CSTO, lähetti Tokajevin pyynnöstä Kazakstaniin yli 2  000 sotilasta, kun maassa alkaneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi.

Kazakstanin levottomuuksissa kuoli ainakin toistasataa ihmistä ja lähes 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa. Protestit kehittyivät laajemmaksi tyytymättömyyden osoitukseksi muun muassa maan presidenttiä vastaan.

Presidentti Tokajev on syyttänyt levottomuuksia vallankaappausyritykseksi ja kuvaillut mielenosoittajia muun muassa terroristeiksi.

Kazakstanin protesteista on ollut vaikea saada kuvaa, sillä kansainvälisten toimittajien työtä maassa rajoitettiin ja protesteista saatiin pääasiassa vain Kazakstanin hallinnon välittämää tietoa. Lisäksi internetyhteydet olivat maassa useita päiviä poikki.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat