Joutuuko Boris Johnson eroamaan? Nämä kolme asiaa ratkaisevat - Ulkomaat | HS.fi

Joutuuko Boris Johnson eroamaan? Nämä kolme asiaa ratkaisevat

Britannian pääministerin Johnsonin asema ei ole ollut koskaan aiemmin yhtä kiikkerä. Ratkaisevaa on se, mitä konservatiivipuolueen parlamenttiryhmä tahtoo, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

13.1. 14:50

Lontoo

Joutuuko Britannian pääministeri Boris Johnson eroamaan? Milloin Johnson eroaa? Ja kuka lopulta määrää, saako Johnson potkut?

Pääministerin mahdollinen ero on nyt Britannian kuumin poliittinen kysymys.

Johnsonin asema ei ole ollut koskaan aiemmin yhtä kiikkerä. Hänen valtakauttaan on värittänyt kohu toisensa perään, mutta vasta pahamaineiset koronarajoitusajan ”omat pullot mukaan” -juhlat pääministerin virka-asunnon puutarhassa ovat koitumassa kohtalokkaaksi.

Mikä on tilanne nyt?

Keskiviikkona Johnson joutui pyytämään alahuoneessa anteeksi kevään 2020 koronajuhlia. Vaikka pääministeri toisteli anteeksipyyntöään useaan otteeseen, jätti hän itselleen hätäuloskäynnin: hän oli muka olettanut, että kyse oli (laillisesta) työtilaisuudesta.

Esitys ei tyydyttänyt yleisöä.

Anteeksipyyntö ei riittänyt edes kaikille Johnsonin omille konservatiivikansanedustajille, oppositiosta nyt puhumattakaan. Spekulaatio pääministerin vaihtamisesta kiihtyi.

Lue lisää: Boris Johnson joutui koville koronajuhlista: ”Haluan pyytää anteeksi”

Pääministeri Boris Johnson esitti anteeksipyynnön alahuoneessa keskiviikkona. Samalla hän myönsi osallistuneensa toukokuussa 2020 kiistanalaiseen ”omat pullot mukaan” -tilaisuuteen 25 minuutin ajan. Kyseisenä aikana Englannissa olivat voimassa tiukat koronarajoitukset.

Pääministeriä ei kuitenkaan eroteta noin vain kesken vaalikauden.

Johnsonin ero voi toteutua vain kahdella tavalla: joko hän lähtee vapaaehtoisesti, tai sitten Johnsonin omat konservatiivikansanedustajat antavat hänelle potkut.

Yleinen käsitys on, että vapaaehtoisesti Johnson ei lähde. Ratkaisevaa on näin se mitä konservatiivipuolueen parlamenttiryhmä tahtoo.

”[Pääministerin] kohtalon päättävät hänen takanaan istuvat [konservatiivipuolueen] kansanedustajat, jotka ovat etulinjassa vastaanottamassa äänestäjien raivoa. Monet heistä ajattelevat nyt, että hänellä ei ole sen enempää arvostelukykyä kuin arvovaltaakaan viedä puoluetta seuraaviin parlamenttivaaleihin”, kirjoitti konservatiivipuoluetta lähellä ole The Daily Telegraph -lehti pääkirjoituksessaan.

Lue lisää: BBC: Vaikutus­valtaiset konservatiivit vaativat Boris Johnsonin eroa korona­rajoituksia rikkoneiden juhlien takia

Olennaista on nyt se, onko Johnsoniin tyytymättömiä konservatiivikansanedustajia tarpeeksi.

Luottamusäänestys järjestetään, jos 15 prosenttia konservatiivipuolueen kansanedustajista ilmoittaa tyytymättömyydestään johtajaansa. Tyytymättömyys ilmaistaan lähettämällä ”kirje” rivikansanedustajien niin sanotun 1922-komitean puheenjohtajalle Graham Bradylle.

Kukaan muu kuin komitean johto ei tiedä varmasti, montako kirjettä on jo saapunut. Kirjeitä tarvitaan yhteensä 54.

Vaikka äänestys järjestettäisiinkin, ei se vielä takaa potkuja. Edellinen pääministeri Theresa May selvisi omiensa kapinayrityksestä joulukuussa 2018. May veti kuitenkin omat johtopäätöksensä ja erosi seuraavana kesänä.

Selvää on se, että Johnsonista on jo tullut puolueelleen rasite.

Aiemmin Johnsonin henkilökohtainen kansansuosio nosti koko puoluetta. Johnson vei konservatiivit murskavoittoon joulukuun 2019 parlamenttivaaleissa. Pandemia ja brexit-ongelmatkaan eivät heiluttaneet Johnsonia. Suosiota kannatteli Britannian ripeästi käynnistynyt koronarokotusohjelma.

Britannian muita Euroopan maita nopeammin alkanut koronarokotusohjelma on kannatellut pääministeri Johnsonia ja konservatiivihallitusta, mutta nyt työväenpuolue on jo mielipidemittauksissa konservatiiveja suositumpi. Kuvassa Johnson ottamassa rokotusta.

Nyt rivikansanedustajat pelkäävät omien parlamenttipaikkojensa puolesta. Kun Johnsonin suosio romahtaa, mukana uhkaavat vajota muutkin.

Rivikansanedustajien on vaikea perustella vaalipiiriensä äänestäjille, miksi pääministeri elää omien sääntöjensä mukaan, kun muut joutuvat noudattamaan yhteisiä koronarajoituksia.

Moni konservatiivipoliitikko saattaa ajatella, että Johnson on viisainta vaihtaa uuteen johtajaan hyvissä ajoin ennen seuraavia parlamenttivaaleja.

”Selvää on se, että Johnsonista on jo tullut puolueelleen rasite.”

Toinen ratkaiseva tekijä Johnsonin tulevaisuuden kannalta on käynnissä oleva selvitys, joka kartoittaa hallitukseen liittyviä mahdollisia koronarajoitusrikkomuksia.

Selvitystä johtaa korkea virkamies Sue Gray. Brittimedian mukaan selvitys valmistuu aikaisintaan ensi viikolla.

Olennaista on se, löytääkö Gray syytä pääministeristä, vai pannaanko kielletyt koronajuhlat esimerkiksi ministeritason työpaikkakulttuurin piikkiin.

Jälkimmäisessä tapauksessa omien alkoholijuomien nauttiminen työaikana pääministerin virka-asunnon puutarhassa voitaisiin jopa katsoa ”normaaliksi” tavaksi työskennellä.

Johnson toivoi keskiviikkona alahuoneessa, että nyt odoteltaisiin selvityksen valmistumista. Näin pääministeri yritti ostaa aikaa.

Kaikki seuraavat silmä kovana myös sitä mitä Johnsonin seuraajakandidaatit tekevät. Väijytäänkö siellä jo avoimesti Johnsonin paikalle?

Valtiovarainministeri Rishi Sunak on yksi Johnsonin mahdollisista seuraajakandidaateista.

Valtiovarain­ministeri Rishi Sunak panttasi omaa kommenttiaan keskiviikko­iltaan asti. Varauksetonta tukea häneltä ei Johnsonille enää herunut.

”Pääministeri teki oikein kuin pyysi anteeksi. Olen samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että nyt tarvitaan kärsivällisyyttä, kun Sue Gray tekee selvitystyötään”, Sunak twiittasi lopulta.

Ulkoministeri Liz Truss kuuluu Johnsonin mahdollisiin seuraajakandidaatteihin. Truss on erityisen suosittu konservatiivipuolueen rivijäsenien keskuudessa.

Toinen seuraaja­kandidaatti eli ulkoministeri Liz Truss lykkäsi twiittaamistaan vielä Sunakiakin myöhemmäksi.

”Pääministeri tekee kovaa työtä Britannian puolesta aina brexitistä kolmansiin korona­rokotuksiin ja talouskasvuun. Olen pääministerin tukena sataprosenttisesti hänen viedessään maatamme eteenpäin”, Truss twiittasi keskiviikkoiltana.

Vaikka Johnsonin kohtalo on rivikansanedustajien käsissä, ei pidä aliarvioida hänen ilmiömäistä kykyään kiemurrella ulos tukalista tilanteista.

Johnsonin teflonpinta on kohusikermän jokeri. Jos pinta pitää, jatkaa hän pääministerinä ainakin toistaiseksi.

Konservatiivipuolue on kuitenkin kuuluisa armottomuudestaan heikkoja johtajiaan kohtaan. Vaihto voi tulla nopeastikin, kun vaalit lähestyvät.

Lue lisää: Boris Johnsonin virka-asuntoon kutsuttiin sata ihmistä ja pyydettiin tuomaan ”omat viinat mukaan”, vaikka Britanniassa oli voimassa tiukat rajoitukset

Lue lisää: Britannian ensimmäinen oikea brexit-vuosi umpeutuu, ja tämä kaikki meni pieleen

Lue lisää: Boris Johnson joutui koville koronajuhlista: ”Haluan pyytää anteeksi”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat