”Helvettiä maan päällä” vankilassa johtanut syyrialaiseversti tuomittiin rikoksista ihmisyyttä vastaan Saksassa - Ulkomaat | HS.fi

”Helvettiä maan päällä” vankilassa johtanut syyrialais­eversti tuomittiin rikoksista ihmisyyttä vastaan Saksassa

Anwar Raslanin sanottiin johtaneen pahamaineista vankilaa Syyrian kansannousun ja sisällissodan alkuvaiheessa. Järjestön mukaan Syyrian viranomaisten kidutukseen on kuollut yli 30 000 siviiliä.

Syyrian asevoimien entinen eversti Anwar Raslan oikeustalossa Saksan Koblenzissa torstaina. Oikeuden määräyksestä tiedotusvälineet joutuvat käsittelemään Raslanin kuvat siten, ettei häntä voi tunnistaa.

13.1. 14:11

Saksalainen tuomioistuin on tuominnut elinkautiseen vankeuteen syyrialaisen entisen everstin Anwar Raslanin rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja muut uutismediat.

Raslan johti maansa pääkaupungin Damaskoksen lähellä Al-Khatibin vankilaa, jota on kutsuttu ”helvetiksi maan päällä”. Vankilassa kidutettiin Raslanin käskystä tuhansia vankeja Syyrian kansannousun ja sitä seuranneen sisällissodan alkuaikoina vuosina 2011–2012.

Saksan Koblenzissa toimiva oikeusistuin antoi tuomion jutussa, joka on BBC:n mukaan ensimmäinen Syyrian valtion harjoittamaan kidutukseen liittyvä oikeustapaus koko maailmassa.

RaslaniA, 58, syytettiin osallisuudesta kymmeniin murhiin, raiskauksiin ja ainakin 4 000 ihmisen kiduttamiseen.

Oikeusjutussa oli 24 asianomistajaa ja yhteensä noin 50 todistajaa. Oikeusistunnoissa esitettiin BBC:n mukaan kammottavia yksityiskohtia kiduttamisesta: vankeja raiskattiin, riiputettiin kahleista ja hakattiin, minkä lisäksi heiltä revittiin kynsiä irti ja heille annettiin sähköšokkeja.

Yksi asianomistajista, Berliinissä asuva syyrialaismuusikko Wassim Mukdad, kertoi oikeudessa, kuinka häntä oli hakattu jalkapohjiin ja polviin kuulustelujen aikana.

”He tiesivät tarkalleen, miten aiheuttaa mahdollisimman paljon kipua”, hän todisti CNN-uutiskanavan mukaan.

Kotimaastaan vuonna 2012 loikannut Raslan saapui Saksaan vuonna 2014 ja sai maasta turvapaikan. Hänet pidätettiin vuonna 2019, al-Jazeera-kanava kertoo. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin ja väittänyt auttaneensa vankeja.

Mielenosoittajia Anwar Raslanin tuomiosta päättäneen oikeustalon ulkopuolella Koblenzissa torstaina. Kyltissä sanotaan, että naisia ja miehiä katoaa yhä Syyrian diktaattorin Bašar al-Assadin vallan alaisuudessa.

Viime vuonna saman oikeusjutun yhteydessä tuomittiin neljän ja puolen vuoden vankeuteen avunannosta rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyrialaisvirkailija Eyad-al-Gharib. Hän oli osallistunut kidutettaviksi toimitettujen mielenosoittajien pidätyksiin.

Syyrian yli kymmenen vuotta kestäneessä sodassa on kuollut jopa yli 600 000 ihmistä, Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi verkkosivullaan viime kesänä.

Järjestön mukaan diktaattori Bašar al-Assadin joukot ja viranomaiset ovat kiduttaneet hengiltä yli 31 000 siviiliä ja noin tuhat hallituksen joukoista lähtenyttä sotilaskarkuria. Kuoliaaksi kidutettujen joukossa on ollut ainakin 213 alaikäistä, joista 110 on tyttöjä.

Saksassa syyttäjät vetosivat juttua käynnistäessään siihen, että niin sanotuissa kansainvälisissä rikoksissa – kuten sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan – oikeutta voidaan käydä missä tahansa päin maailmaa.

Esimerkiksi Suomessa Pirkanmaan käräjäoikeus alkoi viime vuoden helmikuussa käsitellä Liberian sisällissodan aikaisista sotarikoksista syytetyn sierraleonelaismiehen tapausta.

Vuonna 2010 Suomessa tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ruandalainen François Bazaramba, jonka katsottiin syyllistyneen joukkotuhontaan Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin kansainvälisten asioiden johtaja Balkees Jarrah piti torstaina Saksassa Anwar Raslanille annettua tuomiota rohkaisevana esimerkkinä siitä, että ”kukaan ei ole oikeuden tavoittamattomissa”.

”Muiden maiden tulisi seurata Saksan esimerkkiä ja aktiivisesti tehostaa pyrkimyksiään käsitellä Syyriassa tapahtuneita vakavia rikoksia”, Jarrah sanoi al-Jazeeran mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat