Australiassa mitattiin yli 50 asteen helteitä, luvassa vieläkin kuumempaa - Ulkomaat | HS.fi

Australiassa mitattiin yli 50 asteen helteitä, luvassa vieläkin kuumempaa

Länsi-Australian osavaltiossa mitattiin torstaina 50,7 astetta. Kyseessä on kuumin päivä sitten vuoden 1962, jolloin mitattiin saman verran asteita.

Onslown seutu Länsi-Australiassa kärsii usein kuivuudesta ja kuumasta säästä.

13.1. 19:14

Länsi-Australian osavaltiossa sijaitsevassa Onslowin kaupungissa mitattiin torstaina 50,7 asteen hellelukemia, kertovat muun muassa The Guardian ja BBC.

Lukema on yhtä korkea kuin vuonna 1962 mitattu ennätys. Meteorologit arvioivat, että ennätys voi rikkoutua lähiaikoina, sillä alueelle on ennustettu vieläkin korkeampia lämpötiloja perjantaina.

Ennen torstain mittauksia yli 50 asteen helteitä oli mitattu vain kolme kertaa koko maan yhtenäistetyn mittaushistorian aikana.

Länsi-Australiassa on ollut joulukuussa myös laajoja maastopaloja, joista yksi poltti lähes 6 000 hehtaaria. Myös kahdessa muussa osavaltion kaupungissa, Mardiessa ja Roebournessa mitattiin torstaina yli 50 astetta.

Korkeat lämpötilat johtuvat meteorologi Luke Huntingtonin mukaan kuuman ilmamassan kasaantumisesta alueelle, eikä tilannetta helpottamaan ole syntynyt ukkosia.

Roeburnissa asuvan Mark Barratin mukaan korkeat lämpötilat ovat muun muassa rikkoneet toimiston ilmastointilaitteita.

”Esineet alkavat selkeästi kärsiä [lämpötilasta].”

Ennätyshelteet todettiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun EU:n satelliittijärjestelmä varmisti viimeksi kuluneiden seitsemän vuoden olleen kuumimpia mittaushistoriassa. Ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos pahentaa muun muassa helleaaltoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat