Rajoitukset höllenevät Norjassa: Alkoholia saa taas ostaa ravintoloissa ja baareissa, mutta vain kello 23:een asti - Ulkomaat | HS.fi

Rajoitukset höllenevät Norjassa: Alkoholia saa taas ostaa ravintoloissa ja baareissa, mutta vain kello 23:een asti

Norja kiristi tuntuvasti koronarajoituksia joulukuun puoli­välissä, kun maassa kiellettiin alkoholin myynti baareissa ja ravintoloissa sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumat sisätiloissa.

Päivä ennen alkoholinmyyntikieltoa, 14.joulukuuta 2021, oli tunnelma oslolaisbaarissa apea.

13.1. 20:40

Tiukat koronavirusrajoitukset höllenevät Norjassa, ilmoitti maan pääministeri Jonas Gahr Støre torstai-iltana tiedotus­tilaisuudessa. Asiasta uutisoivat lukuisat norjalaismediat, muun muassa NRK.

Norja kiristi tuntuvasti koronarajoituksia joulukuun puolivälissä. Maassa muun muassa kiellettiin alkoholin myynti baareissa ja ravintoloissa sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumat sisätiloissa.

Nyt alkoholin myyminen baareissa ja ravintoloissa sallitaan jälleen, mutta myyminen pitää lopettaa kello 23.

Lisäksi hallitus sallii taas enintään 200 ihmisten julkiset, sisätiloissa tapahtuvat tapahtumat, jos kaikilla tapahtumaan osallistuvilla on istumapaikka.

Rajoituksia arvioidaan uudelleen kahden viikon kuluttua.

Ennen hallituksen torstai-illan tiedotustilaisuutta Norjan terveysviranomainen Folkehelseinstituttet (FHI) sekä Norjan terveysministeriön alainen Helsedirektoratet suosittelivat, että kansallinen kielto alkoholin myymisestä ravintoloissa kumottaisiin. FHI ei suositellut, että Norjan sisällä otetaan käyttöön koronapassi.

FHI vastaa Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta.

Lisäksi FHI suositteli, että enintään 200 ihmisten tapahtumia sisätiloissa voisi järjestää, jos kaikilla osallistujilla on oma istumapaikka.

FHI suositteli etätyöskentelyn jatkamista.

Lue lisää: Oslossa oli tiistaina tiukoista koronarajoituksista lannistunut tunnelma: ”Edessä on ankea loppu”

NRK:n mukaan pääsyitä rajoitusten höllentämiseen on kolme.

Ensinnäkin koronaviruksen omikronmuunnoksesta tiedetään enemmän. Yleisesti ottaen omikronmuunnos vaikuttaa tarttuvan merkittävästi herkemmin kuin koronaviruksen aiemmat muunnokset, mutta se ei vaikuta aiheuttavan yhtä vakavaa tautia kuin esimerkiksi koronaviruksen deltamuunnos.

Toiseksi monet norjalaiset ovat saaneet tehosteannoksen koronavirusrokotetta. Kolmannen annoksen saaneiden määrä Norjassa on FHI:n mukaan kasvanut jyrkästi joulukuun lopusta.

Kolmanneksi syyksi NRK arvelee sitä, että pikatestien saatavuus on parantunut. Se myös paranee lähiviikkojen aikana tuntuvasti, yleisradio kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat