Prinssi Andrew joutuu luopumaan sotilaallisista arvonimistään ja kuninkaallisista edustustehtävistä - Ulkomaat | HS.fi

Prinssi Andrew joutuu luopumaan sotilaallisista arvonimistään ja kuninkaallisista edustus­tehtävistä

Yorkin herttua, prinssi Andrew on Britannian kuningatar Elisabet II:n poika. Prinssi on tällä hetkellä keskellä seksuaalirikosepäilyä.

”Prinssi Andrew puolustaa [oikeus]tapaustaan yksityishenkilönä”, palatsi tiedotti torstaina.

13.1. 19:34 | Päivitetty 13.1. 23:12

Prinssi Andrew luopuu sotilaallisista arvonimistään, tiedottaa Buckinghamin palatsi.

Palatsi tiedottaa, että kuningattaren hyväksynnällä prinssi ei myöskään enää edusta kuningashuonetta julkisuudessa. Prinssin tehtävät jaetaan muiden kuningashuoneen jäsenten hoidettaviksi, palatsi tiedottaa.

Prinssiä ei myöskään tulla puhuttelemaan enää hänen kuninkaallisena korkeutenaan virallisissa yhteyksissä. Käsitteellä viitataan Britannian kuningasperheen jäseniin. Palatsin lyhyessä tiedotteessa ei kuitenkaan sanota, että prinssi menettäisi kuninkaallisen arvonimensä, Yorkin herttuan tittelin. Herttuan arvonimen vieminen prinssi Andrew’lta vaatisi myös brittiparlamentin päätöksen, ei pelkästään palatsin tahtoa.

Lue lisää: Brittihovi on kiperän ongelman edessä: Minne loppu­sijoittaa prinssi Andrew, jolta on mennyt maine lopullisesti?

Yorkin herttua, prinssi Andrew on Britannian kuningatar Elisabet II:n poika. Prinssi on tällä hetkellä keskellä seksuaalirikosepäilyä. Uusin käänne vyyhdissä tuli keskiviikkona, kun yhdysvaltalaistuomioistuin päätti, että siviilikanne prinssiä vastaan voi edetä oikeudessa.

Oikeuteen prinssin on haastanut Virginia Giuffre, jonka mukaan prinssi Andrew käytti häntä toistuvasti seksuaalisesti hyväksi parikymmentä vuotta sitten, kun Giuffre oli 17-vuotias. Giuffren mukaan liikemies Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell pakottivat Giuffren seksiin prinssin kanssa, muun muassa Epsteinin kotona New Yorkissa ja Maxwellin Lontoon-kodissa.

Rikossyytteitä prinssi Andrew’ta vastaan ei ole nostettu. Täten prinssiä ei voida tuomita esimerkiksi vankeusrangaistukseen.

”Prinssi Andrew puolustaa [oikeus]tapaustaan yksityishenkilönä”, palatsi tiedotti torstaina.

Prinssi Andrew vetäytyi edustustehtävistään jo vuonna 2019 paljon kritiikkiä herättäneen BBC:n haastattelun jälkeen. Haastattelussa prinssi selitti suhdettaan alaikäisen hyväksikäytöstä tuomion saaneeseen liikemies Epsteiniin.

Britanniassa sekä muu media että katsojat tulkitsivat haastattelun perusteella, ettei prinssi nähnyt ongelmaa ystävyydessään liikemies Epsteiniin eikä hänen sydäntään painanut naisten hyväksikäyttö.

Samaisessa haastattelussa prinssi kertoi, ettei muista koskaan tavanneensakaan Virginia Giuffrea.

Kuningattaren päätös tuli vain tunteja sen jälkeen, kun yli 150 sotaveteraania pyysi asiaa kuningattarelta avoimella kirjeellä, kertoo brittilehti The Guardian. Kirjeessä veteraanit pyysivät kuningatarta ottamaan prinssiltä pois sotilaalliset arvonimet veteraanien ”järkytyksen ja vihan” vuoksi. Kirjeen julkaisi monarkiaa vastustava Republic-ryhmä.

”Jos kyseessä olisi kuka tahansa muu ihminen, olisi käsittämätöntä, että hänellä olisi edelleen nämä tittelit”, veteraanit kirjoittavat ja jatkavat, että prinssi ei täytä rehellisyyden ja kunniallisen käytöksen vaatimuksia, jotka Britannian asevoimien edustajan tulisi täyttää.

Prinssi Andrew toimi Britannian laivastossa ja muun muassa osallistui Falklandin sotaan helikopterilentäjänä. Hän on sotilasarvoltaan vara-amiraali. Tätä arvoa hän ei Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan menetä.

”Ymmärrämme, että hän on poikanne, mutta me kirjoitamme tämän kirjeen teille, joka olette myös valtionpäämies ja Britannian asevoimien päällikkö. Nämä päätökset olisi voitu tehdä koska vain viimeisen 11 vuoden aikana. Pyydämme, älkää antako asian odottaa pidempään”, veteraanit kirjoittivat kuningattarelle.

Noin 11 vuotta sitten prinssi Andrew’n ja liikemies Epsteinin suhdetta alettiin käsitellä laajasti ja kriittisesti brittimediassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat