Tanska ja Norja höllentävät rajoituksia, vaikka tartuntoja todetaan päivittäin tuhansia – Tällaisia koronarajoituksia muissa Pohjoismaissa on nyt - Ulkomaat | HS.fi

Tanska ja Norja höllentävät rajoituksia, vaikka tartuntoja todetaan päivittäin tuhansia – Tällaisia korona­rajoituksia muissa Pohjois­maissa on nyt

Joulun ja uudenvuoden jälkeen tartuntamäärät ovat hiponeet uusia ennätyksiä Pohjoismaissa. Suomessa hallitus pohtii jo valmiuslakia, mutta Tanskassa ja Norjassa rajoituksia lievennetään.

Koronarajoituksia vastustavia mielenosoittajia Kööpenhaminan keskustassa 9. tammikuuta.

15.1. 2:00 | Päivitetty 15.1. 9:53

Suomessa koronaviruksen omikronaalto on johtanut nopeasti tilanteeseen, jossa hallitus on alkanut valmistella valmiuslain käyttöönottoa terveydenhuollon kantokyvyn suojelemiseksi.

Muissa Pohjoismaissa nähtiin joulun ja uudenvuoden tienoilla sama ilmiö kuin Suomessakin: tartuntamäärät kasvoivat jyrkästi ja sairaalat täyttyivät koronapotilaista.

Esimerkiksi Ruotsissa kansanterveysvirasto arvioi, että tammikuun lopussa päivittäisiä tartuntoja voi olla jopa 69 000. Pääministeri Madgalena Anderssonin hallitus on ajanut tiukennuksia rajoituksiin ja väliaikaisen pandemialain jatkamista.

Alla olevasta grafiikasta voi vertailla Pohjoismaiden tartuntakehitystä ja sairaalahoidon kuormitusta. Tanskassa ja Norjassa pahin tartuntapiikki näyttää jo olevan laantumaan päin. Maat ovat myös alkaneet luopua ennen joulua asettamistaan tiukoista rajoituksistaan.

HS listasi, millaisia koronarajoituksia ravintoloissa ja yleisötapahtumissa on voimassa muualla Pohjoismaissa.

Ruotsi

Uudet tiukemmat yleisö- ja ravintolarajoitukset tulivat Ruotsissa voimaan keskiviikkona.

Ravintoloiden ja baarien asiakasmääriä ei rajoiteta, mutta kaikille asiakkaille on oltava istumapaikat. Samassa seurueessa saa istua maksimissaan kahdeksan ihmistä. Sulkemisaika on kello 23.

Sisätiloissa järjestettävissä yli 20 hengen julkisissa tilaisuuksissa osallistujille on oltava istumapaikat. Yli 50 osallistujan messuilla ja näyttelyissä vaaditaan rokotustodistusta, ja yhtä henkilöä kohden on täytyy olla 10 neliömetriä liikkumatilaa.

Ruotsissa todettiin torstaina kaikkien aikojen suurin määrä uusia koronatartuntoja, yli 25 000 tapausta. Ruotsin kansanterveys­viraston mukaan tartuntamäärät kasvavat vielä parin viikon ajan ja huippu saavutetaan todennäköisesti kuun lopussa.

Norja

Norja ilmoitti torstaina höllentävänsä tiukkoja koronarajoituksiaan, jotka kiristyivät joulukuun puolivälissä. Norjassa muun muassa kiellettiin alkoholin myynti baareissa ja ravintoloissa sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumat sisätiloissa.

Alkoholin myynti baareissa ja ravintoloissa on taas sallittua, mutta anniskelu pitää lopettaa kello 23. Julkiset, enintään 200 osallistujan tapahtumat sisätiloissa ovat sallittuja, jos kaikille on oma istumapaikka.

Koronapotilaiden määrä sairaaloissa kasvoi rajusti Norjassa vuoden lopulla. Nyt sairaaloiden tilanne on ollut helpottamaan päin jo useamman viikon, vaikka positiivisten koronatestien osuus on edelleen suuri.

Oslolaisbaarin johtaja Sigurd Fugleseth työpaikallaan 14. joulukuuta päivää ennen kuin Norjassa alkoi ravintoloiden tiukentuneet koronarajoitukset.

Tanska

Myös Tanska on ilmoittanut luopuvansa tiukimmista rajoituksistaan. Joulukuun puolivälistä asti kiinni olleet elokuvateatterit, museot ja teatterit saavat avautua jälleen.

Urheilu- ja kulttuuritapahtumia saa taas järjestää yleisörajoituksin. Tanskan kansankäräjien enemmistö äänesti torstaina, että tapahtumien suurin osallistujamäärä sisätiloissa olisi 1 500.

Muun muassa yökerhot, pelihallit ja kylpylät pysyvät kuitenkin yhä suljettuina.

Sairaaloiden tilanne Tanskassa on rauhoittunut, vaikka tartuntoja todetaan edelleen jopa 20 000 päivää kohden.

Islanti

Islanti kiristi joulukuun lopulla rajoituksiaan, jotka ovat voimassa vielä tammikuun ajan.

Anniskeluravintolat ja yökerhot saavat ottaa asiakkaita sisään iltayhdeksään saakka ja sulkemisaika on tuntia myöhemmin. Uimahallit, kylpylät ja kuntosalit saavat ottaa sisään puolet tavallisesta asiakasmääristään. Korkeintaan 200 osallistujan tapahtumia voidaan järjestää, jos niissä on mahdollisuus pikatestaukseen.

Islannin hallitus päätti perjantaina uusista rajoituksista, jotka tulevat voimaan helmikuun 2. päivänä. Asiasta kertoo Islannin yleisradio RÚV. Uusien linjausten mukaan ravintoloihin saa ottaa enää 20 asiakasta kerrallaan. Yökerhot, baarit ja pelihallit suljetaan kokonaan.

RÚV:n mukaan Islannin yliopistollinen sairaala on pahoin kuormittunut henkilöstöpulan takia, ja vain 45 prosenttia leikkaussaleista voidaan pitää auki.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat