Ukrainan valtionhallinnon sivustoihin on kohdistunut verkkohyökkäys, ministeriöiden sivuja sotkettu - Ulkomaat | HS.fi

Ukrainan valtion­hallinnon sivustoihin on kohdistunut verkko­hyökkäys, ministeriöiden sivuja sotkettu

Verkkohyökkäyksessä ministeriöiden sivuille on lisätty viesti, jossa kehotetaan ukrainalaisia pelkäämään.

Kuvakaappaus Ukrainan ulkoministeriön verkkosivuilta perjantaiaamuna 14.1.

14.1. 9:08

Ukrainan valtionhallinnon sivustoihin on kohdistunut verkkohyökkäys, kertovat esimerkiksi Ukrainan Pravda sekä ministeriöt sosiaalisen median tileillään.

Verkkosivuille on vaihdettu teksti ukrainaksi, venäjäksi ja puolaksi. Tekstissä väitetään, että ukrainalaisten tiedot on siepattu ja vuodettu verkkoon ja ukrainalaisten tulee ”pelätä ja odottaa pahinta”.

Töhrittyinä olivat varhain perjantaiaamuna ainakin Ukrainan ulkoministeriön, opetusministeriön ja ministerineuvoston verkkosivut. Myös Ukrainan valtiollisen hätätilojen koordinaatioviraston sivut olivat perjantaiaamuna tavoittamattomissa.

Verkkosivujen töhrimisen perusteella on mahdotonta päätellä, onko tietoja todella varastettu. Tavallisesti ei pidetä suositeltavana, että verkkosivujen ylläpitoa ja henkilötietoja sisältäviä tietokantoja sisältäviä palvelimia yhdistetään suoraan toisiinsa.

Verkkohyökkäys herättää kuitenkin huolta sekä Ukrainassa että kansainvälisesti, sillä kuluvalla viikolla käydyt korkean tason neuvottelut Venäjän, Yhdysvaltojen, Naton ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Ety:n välillä päättyivät torstaina tuloksettomia.

Verkkosivujen sotkemisen tekijästä ei ollut varhain perjantaina julkista tietoa, mutta Venäjän arvioidaan kohdistaneen useita erilaisia kyber­hyökkäyksiä ukrainalaisiin kohteisiin sen jälkeen, kun se valtasi Krimin Ukrainalta vuonna 2014.

Myös Ukrainan ulkoministeriö kommentoi perjantaina uutta tilannetta viitaten Venäjän aiempiin toimiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maaliskuussa 2014 Venäjän valtioon liitetty hakkeriryhmä Cyber-Berkut hakkeroi sekä Naton että Virossa sijaitsevan Naton kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivut pian sen jälkeen kun Venäjän presidentti Vladimir Putin oli ilmoittanut Venäjän vallanneen Krimin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat