Yhdysvaltojen korkein oikeus kumosi Bidenin hallinnon ajaman oikeuden edellyttää työntekijöiltä rokotusta tai testiä - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltojen korkein oikeus kumosi Bidenin hallinnon ajaman oikeuden edellyttää työn­tekijöiltä rokotusta tai testiä

Korkein oikeus piti kuitenkin voimassa vaatimuksen edellyttää rokottautumista tai koronatestiä terveydenhuollon työntekijöiltä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kommentoinut olevansa pettynyt korkeimman oikeuden päätökseen. Kuva on otettu lokakuussa Washingtonissa.

14.1. 10:50

Yhdysvaltain korkein oikeus on kumonnut presidentti Joe Bidenin hallinnon ajaman oikeuden edellyttää työntekijöiltä koronavirusrokotusta tai negatiivista koronatestitulosta, kertovat uutistoimistot ja yhdysvaltalaismediat. Kumottu oikeus koski yli sata työntekijää työllistäviä yksityisiä yrityksiä.

Korkein oikeus piti kuitenkin voimassa vaatimuksen edellyttää rokottautumista tai testiä terveydenhuollon työntekijöiltä.

Presidentti Biden kommentoi korkeimman oikeuden päätöstä todeten olevansa pettynyt. Biden kuitenkin kiitteli samalla sitä, että terveydenhuollon henkilöstöä koskeva rokote- ja testivaatimus on voimassa.

Korkein oikeus perusteli yrityksiä koskevan rokottautumis­vaatimuksen kumoamista sillä, että työterveydestä vastaavalla virastolla (Occupational Safety and Health Administration eli OSHA) ei ole oikeutta määrätä kansanterveydestä niin laajasti. Korkein oikeus huomautti myös, että rokotus- ja testivaatimus puuttuvat suuren ihmismäärän itsemääräämisoikeuteen.

OSHA edellytti rokottamattomilta testausta viikoittain ja määräsi työpaikoille maskipakon. Määräyksestä valitti 26 yritystä tai niitä edustavaa järjestöä. Lisäksi useampi republikaanipuolueen johtama osavaltio haastoi terveydenhuoltohenkilöstöä koskevat määräykset.

Voimaan astuessaan vaatimus olisi uutistoimisto AFP:n mukaan koskenut noin 84 miljoonaa amerikkalaista.

Suhtautuminen koronarokotuksiin on polarisoinut yhdysvaltalaista yhteiskuntaa voimakkaasti. Noin 63 prosenttia yhdysvaltalaisista on saanut vähintään kaksi annosta koronarokotetta.

Maan sairaalahoidon on kerrottu kuormittuneen omikronmuunnoksen vuoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat