Tanskan entinen puolustusministeri sai syytteet valtiosalaisuuksien vuotamisesta - Ulkomaat | HS.fi

Tanskan entinen puolustus­ministeri sai syytteet valtio­salaisuuksien vuotamisesta

Myös sotilastiedustelun johtajaa epäillään valtiosalaisuuksien vuotamisesta. Tanskalais­media on kertonut sotilastiedustelun tehneen yhteistyötä Yhdysvaltain signaalitiedustelu­viraston NSA:n kanssa.

Tanskan entinen puolustusministeri Claus Hjort Frederiksen osallistui pohjoismaiseen puolustusministeritapaamiseen Turussa vuonna 2017.

14.1. 16:06

Tanskan entinen puolustusministeri Claus Hjort Frederiksen ilmoitti perjantaina, että häntä vastaan on nostettu syytteet valtiosalaisuuksien vuotamisesta, tanskalaismedia ja uutistoimistot kertovat.

Frederiksen julkaisi lyhyen tiedotteen, jonka mukaan hän olisi rikkonut ”sananvapautensa rajoja” puhuessaan poliittisista kysymyksistä. Hän sanoo kuitenkin Tanskan yleisradioyhtiö DR:n mukaan, ettei ole koskaan kuvitellutkaan tekevänsä jotain, mikä voisi vahingoittaa hänen kotimaansa etua.

Frederiksenin mukaan hänen syytteissään viitataan rikoslain kohtaan, josta voi saada enimmillään kahdentoista vuoden vankeusrangaistuksen. Tiedotteessa ei kerrota, mitä salaisuuksia hänen syytetään rikkoneen.

DR:n mukaan Frederiksenin tapaus liittyy puolentoista vuoden takaiseen haastatteluun, jossa hän kertoi Tanskan sotilastiedustelun DE:n ja Yhdysvaltain signaali­tiedusteluviraston NSA:n tekevän yhteistyötä tietoliikennekaapelien vakoilussa.

Tanskan sotilastiedustelun johtaja Lars Findsen tiedotustilaisuudessa vuonna 2017.

Maanantaina uutisoitiin, että sotilastiedustelu FE:n johtaja Lars Findsen on ollut joulukuusta asti vangittuna epäiltynä salaisten tietojen vuotamisesta. Häntä epäillään saman lainkohdan rikkomisesta kuin entistä puolustusministeri Frederikseniä, ja myös häntä uhkaa enimmillään kahdentoista vuoden vankeustuomio.

Findsen kiisti maanantaina medialle puhuessaan syyllistyneensä mihinkään rikolliseen. ”Tämä on täysin järjetöntä”, hän sanoi.

Tanskalaisten mediapaljastusten mukaan DE ja NSA ovat vakoilleet yhteistyössä muun muassa Ruotsin ja Tanskan puolustusteollisuutta sekä Saksan entisen liittokanslerin Angela Merkelin ja presidentti Frank-Walter Steinmeierin viestiliikennettä.

Viranomaisten tutkinnassa on selvitetty muun muassa sitä, miten salaisina pidettävät tiedot ovat päätyneet tanskalaisviestimille. Tanskan turvallisuuspoliisi PET on puhutellut useita päätoimittajia ja aikoo kutsua ainakin kahdeksan toimittajaa kuulusteluihin Findseniin liittyvän tapauksen osalta.

Keskustaoikeistolaiseen Venstre-puolueeseen kuuluva Frederiksen on moninkertainen ministeri, joka toimi puolustusministerinä vuosina 2016–2019.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat