Vedenalainen tulivuorenpurkaus aiheutti 1,2 metriä korkean tsunamin Tongassa – Pääkaupunki Nuku‘alofassa merkittäviä vahinkoja - Ulkomaat | HS.fi

Vedenalainen tuli­vuoren­purkaus aiheutti 1,2 metriä korkean tsunamin Tongassa – Pääkaupunki Nuku‘alofassa merkittäviä vahinkoja

Tongan pääkaupungissa Nuku‘alofassa havaittiin purkauksen jälkeen noin 1,2 metriä korkea tsunami. Lisäksi Peruun saakka yltäneissä korkeissa aallokoissa kuoli kaksi ihmistä.

15.1. 13:28 | Päivitetty 16.1. 17:09

Valtava merenalainen tulivuorenpurkaus aiheutti lauantaina tsunamin Tongassa, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yleisradioyhtiö BBC.

”1,2-metrinen tsunamiaalto on havaittu Nuku‘alofassa [Tongan pääkaupunki]”, kertoo Australian ilmatieteen laitos Twitterissä.

Nuku'alofa on kärsinyt merkittävistä vahingoista tsunamin seurauksena, kertoo Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern. Ardernin mukaan paikalta ei ole raportoitu loukkaantumisista tai kuolemista.

Viestintäyhteydet Tongalla ovat olleet poikki, mutta Ardernin hallitus oli saanut yhteyden Uuden-Seelannin lähetystöön Nuku'alofassa.

Kaksi ihmistä puolestaan hukkui AFP:n mukaan Perussa purkauksen aiheuttamien korkeiden aallokoiden vuoksi. Kuolemat tapahtuivat Lambayequen alueella pohjois-Perussa.

Yli 20 perulaista satamaa suljettiin väliaikaisesti varotoimenpiteenä korkeiden aallokoiden vuoksi.

Japanissa maan ilmatieteen laitos antoi lauantai-iltana Suomen aikaa tsunamivaroituksen Kagoshiman prefektuurin alueella sijaitseville saarille, kertoo yleisradioyhtiö NHK. Mahdollisen tsunamin korkeudeksi arvioitiin jopa kolme metriä.

Suomen aikaa puoli kahdeksaan mennessä illalla Japanissa on havaittu jo 120 senttimetriä korkea tsunami, minkä lisäksi kymmeniä jopa 90 senttiä korkeita tsunameja on havaittu pitkin maan Tyynenmeren puoleista rannikkoa.

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu (NWS) puolestaan antoi lauantaina päivällä Suomen aikaa varoituksen mahdollisesta tsunamista, joka voi iskeä laajoille alueille maan länsirannikolla. Varoitus koskee myös osaa Alaskasta ja Havaijia.

”[Tsunamin] vaikutukset voivat olla muun muassa tulvat matalilla alueilla, rannikkoalueiden tulvat ja voimakkaat virtaukset rannoilla”, NWS twiittasi.

Tsunamin korkeus voi NWS:n mukaan olla jopa noin 60 senttimetriä. Alkuiltaan mennessä Suomen aikaa NWS on havainnut vain lieviä tulvia Havaijilla, mutta se kehottaa ihmisiä välttämään rantoja ja satamia.

Tongan rannikolla asuvat ihmiset pakenivat nopeasti saaren korkeammalla sijaitseviin osiin saatuaan purkauksen jälkeen annetun tsunamivaroituksen.

Noin 65 kilometrin päässä Nuku‘alofasta eteläisellä Tyynellämerellä sijaitseva tulivuori Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai purkautui vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun alueelle perjantaina annettu edellinen tsunamivaroitus oli poistettu.

Noin kahdeksan minuuttia kestänyt purkaus syöksi taivaalle useiden kilometrien korkeuteen kaasua, tuhkaa ja savua.

Japanilaisen Himawari-8 -satelliitin kuva näyttää tulivuorenpurkauksen Tongan lähellä.

Purkauksesta lähtenyt ääni oli niin voimakas, että se kuultiin ”kovana ukkosen äänenä” jopa yli 800 kilometrin päässä Fidžissä.

Fidžiläisviranomaiset ohjeistivat asukkaita peittämään vedenkeräyssäiliönsä purkauksesta mahdollisesti aiheutuvan happaman sateen varalta.

Tongassa viranomaiset neuvoivat ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa ja poissa rannikkoaluilta.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus antoi tsunami-ilmoituksen Amerikan Samoalle varoittaen merenpinnan korkeusvaihteluista ja voimakkaista merivirroista, jotka saattaisivat aiheuttaa vaaraa rannikolla.

Vastaavia ohjeita ovat antaneet purkauksen jälkeen myös Uuden-Seelannin, Vanuatun ja Australian viranomaiset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat