Levottomuuksien uhriluku nousi yli kahdensadan Kazakstanissa - Ulkomaat | HS.fi

Levottomuuksien uhri­luku nousi yli kahden­sadan Kazakstanissa

Aiemmat arviot uhriluvuista olivat merkittävästi alhaisempia.

Tv- ja radiostudioita sisältävä rakennus paloi tammikuun alussa Almatyssa Kazakstanissa.

15.1. 18:07 | Päivitetty 15.1. 18:46

Kazakstanissa nestekaasun hinnankorotuksista alkunsa saaneissa levottomuuksissa sai surmansa ainakin 225 ihmistä, kertovat maan syyttäjäviranomaiset. Aikaisempi arvio oli huomattavasti alempi.

Aikaisemmin on kerrottu, että lähes 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Levottomuudet leimahtivat Mangistaun alueella polttoaineen hinnankorotuksen jälkeen. Taustalla olivat kuitenkin suuremmat asiat, ja levottomuudet levisivät läpi maan.

Lue lisää: Protestit leimahtivat Kazakstanissa aristoteelisen kaavan mukaan – Yllättäen puhkeavien levottomuuksien taustalla on yleensä syvempiä ongelmia

Syyttäjäviraston edustajan Serik Shalabajevin mukaan kuolleista 19 oli turvallisuushenkilöstöä.

"Osa [kuolleista] oli aseistettuja bandiitteja, jotka osallistuivat terrorihyökkäyksiin. Valitettavasti myös siviilejä on kuollut terroritekojen vuoksi.”

Kazakstanin viime viikon levottomuuksien uhrimäärästä on tähän saakka esitetty huomattavasti alhaisempia arvioita. Viime viikolla virallisella Telegram-kanavalla kerrottiin 164 uhrista, mutta viesti poistettiin nopeasti.

Terveysministeriön edustajan Asel Artakshinovan mukaan yli 2 600 ihmistä on tarvinnut sairaalahoitoa saamiensa vammojen vuoksi. Kymmenien tila on edelleen vakava.

Maahan myös saapui presidentti Kasym-Žomart Tokajevin kutsusta yli 2 000 sotilasta, jotka kuuluivat Venäjän johtama Kollektiivisen turvallisuussopimuksen järjestöön. Sotilaiden poisvetäminen Kazakstanista aloitettiin torstaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat