Venäjän syytetään käyttäneen termobaarista pommia Ukrainassa – ”Jos se olisi totta, se olisi mahdollisesti sota­rikos”

Human Rights Watchin mukaan vastaavanlaisia aseita on käytetty aiemmin ainakin Tšetšeniassa.

Helmikuun 28. päivänä julkaistussa satelliittikuvassa näkyy sotilassaattuetta Ivankivin pohjoispuolella Ukrainassa.

1.3. 7:05 | Päivitetty 1.3. 9:14

Venäjän syytetään käyttäneen maanantaina termobaarista pommia, kertovat muun muassa brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Syytöksen esitti Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova. Väitettä ei ole BBC:n mukaan vahvistettu.

Monet kansainväliset järjestöt pitävät aseen käyttämistä tuomittavana sen suuren tuhovoiman vuoksi.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kommentoi maanantaina lehdistötilaisuudessa nähneensä raportteja aseen käyttämisestä, mutta varmuutta asiasta ei vielä ole.

“Jos se olisi totta, se olisi mahdollisesti sotarikos”, Psaki sanoi Reutersin mukaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Venäjä on käyttänyt vastaavanlaisia aseita aiemmin ainakin Tšetšeniassa.

Helsingin Sanomat kertoi huhtikuussa vuonna 2017 Yhdysvaltojen käyttäneen Afganistanin Nangarharin provinssissa “kaikkien pommien äitiä” surmatessaan 36 terroristijärjestö Isisin taistelijaa.

Lue lisää: Yhdysvallat räjäytti kaikkien pommien äidin – mutta Venäjä muistuttaa, että sillä on isompi, ”kaikkien pommien isä”

Myös “kaikkien pommien äiti” oli termobaarinen pommi. Pommin tuhovoima perustuu sen tuottamaan voimakkaaseen lämpö- ja paineiskuun, joka voi aiheuttaa merkittäviä tuhoja etenkin kaupunkiympäristössä.

Sanomalehti The Guardianin haastattelema Australian strategisten käytäntöjen instituutin asiantuntija Marcus Hellyer sanoo, että aseen käyttäminen ei ole laitonta, mutta vaikutukset voivat olla kammottavia.

“Ne luovat tyhjiön ja imevät ilman puolustajien keuhkoista”, Hellyer sanoo.

Käytännössä pommi toimii siten, että se täyttää ilman ensin aerosolilla, joka sisältää esimerkiksi hiilipohjaista polttoainetta ja pieniä metallihiukkasia.

Sitten muodostunut aerosolipilvi syttyy palamaan, mikä saa aikaan tulipallon ja valtavan paineaallon. Samalla pommin vaikutusalueelle muodostuu tyhjiö, koska voimakkaasti palava kaasu imee ympäröivästä ilmasta kaiken hapen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat