Venäläiset ovat päässeet Hersonin kaupunkiin ja sanelleet tiukat säännöt kaupunkilaisille, kertoo 22-vuotias Nikita

HS:n haastattelema hersonilainen Nikita kertoo, että kaupungin hallintorakennuksen katolla liehuu yhä Ukrainan lippu. Hänen mukaansa kaupunkia ei ole varsinaisesti miehitetty, vaan Venäjän joukot ”ovat vain jääneet paikalle”.

Sosiaalisessa mediassa jaetuilla videoilla näkyy sotilasajoneuvoja ja Venäjän iskujen aiheuttama bensa-aseman räjähdys Hersonissa.

3.3.2022 14:01 | Päivitetty 3.3.2022 22:02

Venäjän joukot ovat tunkeutuneet ensimmäiseen suurehkoon ukrainalaiseen kaupunkiin viikon kestäneessä hyökkäyksessään.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan noin 300 000 asukkaan Hersonin pormestari Ihor Kolyhaijev on ilmoittanut, ettei kaupungissa ole enää Ukrainan armeijan joukkoja. Yhdysvaltalais­lähteiden mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista julistaa kaupunki miehitetyksi, uutistoimisto Reuters kertoo.

Varmaa kuitenkin on, että Venäjän joukot ovat päässeet sisälle Hersoniin. Miehittäjien tuloa edelsivät useat pommitukset eri puolilla kaupunkia, kertoo Hersonissa asuva 22-vuotias startup-yrittäjä Nikita. Hän ei esiinny jutussa koko nimellään turvallisuussyistä.

Kaksi päivää sitten pommitukset lakkasivat, kun Venäjän joukot pääsivät kaupunkiin.

”Venäläiset joukot ovat käytännössä joka puolella”, Nikita sanoo HS:lle puhelimitse.

Hän kertoo nähneensä muutamia panssarivaunuja, joiden kyljessä on ollut kirjain Z. Se tarkoittaa, että ne ovat venäläisiä. Ystävät eri puolilta kaupunkia ovat myös lähettäneet kuvia ja videoita pommituksista.

Nikita on asunut koko elämänsä Hersonissa, kuten hänen perheensäkin. Hän elää kaupungin keskustassa kerrostalossa – ei ylimmässä tai alimmassa kerroksessa, joten paikka on Nikitan mielestä suhteellisen turvallinen.

Nikita sanoo, että hallintorakennuksen katolla liehuu yhä Ukrainan lippu. Hänen mukaansa kaupunkia ole varsinaisesti miehitetty eikä sinne ole perustettu uutta hallintoa. Venäjän joukot ”ovat vain jääneet paikalle”.

Hänen mielestään Herson itsessään ei ole kiinnostava kaupunki, vaan miehittäjät yrittävät seuraavaksi päästä luoteeseen Mykolaiviin. Ukrainan joukot tulevat vielä ja pelastavat kaupungin, Nikita uskoo.

”Nyt ajattelen vain, mikä on seuraava ateriani tai onko sitä ollenkaan.”

Puhuessaan ukrainalaisten taistelutahdosta hänen puheensa nopeutuu ja lauseet kuulostavat juhlallisilta.

”Olen sataprosenttisen varma, että kaikki Ukrainan kansalaiset ovat valmiita. Tunnen sen. Ukrainan asevoimat ovat valmiita taistelemaan, ne taistelevat ja jatkavat sitä edelleen. Näen sen omin silmin.”

Toistaiseksi Nikitalla on ruokaa varastoissa riittävästi, mutta hän toivoo, että miehittäjät antavat kauppojen vastaanottaa täydennyksiä. Nikita on kuullut, että jotkut kaupat ovat antaneet ihmisille ruokaa ilmaiseksi.

”Ihmiset ovat yhä ihmisiä”, hän sanoo.

Nikita ei voinut paeta kaupungista aiemmin, koska se oli hänen mukaansa liian vaarallista.

Enää ei voi lähteä. Kaupungista ulos johtavat tiet on tukittu.

Miehittäjät ovat asettaneet uudet tiukat säännöt. Ulkona voi liikkua vain yksi kerrallaan tai pareittain, autolla saa ajaa vain hiljaa. Öisin on ulkonaliikkumiskielto.

Vaikka tilanne on kaikin tavoin järkyttävä, se on Nikitan mielestä myös kiinnostava: tämä on ensimmäinen sota, jonka hän on kokenut.

”Mahdollisuudet suunnitelmien tekemiselle ovat hyvin kapeat. Nyt ajattelen vain, mikä on seuraava ateriani tai onko sitä ollenkaan.”

Kaikki hänen läheisensä ovat turvassa, mutta aina silloin tällöin hän kuulee, kuinka joku tuttu on menettänyt jonkun.

”Uhrilukujen ja tuhojen arvioiminen on vaikeaa, mutta tiedän, että moni perhe jäi ilman kotia. Moni jäi ilman sähköä, vettä ja polttoainetta.”

Nikitalla on terveisiä sodan aloittaneelle presidentti Vladimir Putinille.

”Putin on murhaaja ja terroristi numero yksi maailmassa. Hän on jälleen näyttänyt hulluutensa maailmalle”, hän sanoo.

Hän korostaa, että Ukraina on itsenäinen maa, jolla on omat rajansa, oma kielensä, kulttuurinsa ja hallituksensa.

”Ukraina tulee voittamaan, koska totuus on puolellamme ja valo voittaa pimeyden”

Huoltoasemalle tehty ilmaisku lennätti rojua ilmaan Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa viime perjantaina. Kuva on autosta otetusta ja sosiaaliseen mediaan ladatusta videosta otettu pysäytyskuva.

Putin on sanonut, että ”sotilasoperaatio” etenee suunnitelmien mukaan. Kiovaa Venäjän joukot eivät ole onnistuneet kuitenkaan valtaamaan viikossa.

Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan keskusta on käytännössä tuhoutunut viimeaikaisissa rajuissa pommituksissa. Iso kaistale kaupungin keskustaa on pommitettu raunioiksi.

Useita ihmisiä on saanut surmansa iskuissa, jotka osuivat muun muassa Harkovan oopperataloon, konserttitaloon ja paikallishallinnon rakennuksiin. CNN kertoi torstaina, että Venäjä on osunut ainakin kolmeen kouluun. Lisäksi pommitusten kohteiksi on joutunut katedraali, kauppoja ja asuintaloja.

Venäjän joukot ovat myös piirittäneet Mariupolin satamakaupunkia, jonka pormestari kuvaili keskiviikkoa taistelujen pahimmaksi päiväksi. Lisäksi Venäjä on tehnyt ilmaiskun Tšernihivin kaupunkiin asuinalueelle. Ainakin 33 ihmistä on kuollut iskussa.

Venäjän väittää, ettei se ei iske siviilikohteisiin.

Kansallisen yliopiston alue on joutunut pommitusten kohteeksi Harkovassa. Kuvan jakoi medialle Ukrainan pelastusviranomainen keskiviikkona.

Pelastustyöntekijät sammuttamassa tulipaloja Harkovassa keskiviikkona.

Pommituksen kohteeksi joutunut koulu Harkovassa.

Lue lisää: Siviili­kohteisiin ei kajota, Venäjä väittää – kuvat muun muassa räjähdysten repimästä Harkovan keskustasta kertovat muuta

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat