Tanska järjestää kansan­äänestyksen EU:n puolustukseen liittymisestä ja kasvattaa puolustusmenojaan

Pääministeri Mette Frederiksenin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut maailmaa mullistava tapahtuma. Historialliset ajat vaativat historiallisia päätöksiä, hän sanoi.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen tiedotustilaisuudessa sunnuntaina 6. maaliskuuta.

7.3. 13:11

Tukholma

Tanska teki joukon historiallisia päätöksiä sunnuntaina, kun pääministeri Mette Frederiksen kertoi maan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tulevista muutoksista.

Tanska aikoo kasvattaa puolustusmäärärahojaan, järjestää kansanäänestyksen EU:n yhteiseen puolustukseen liittymisestä ja irrottautua täysin venäläisestä kaasusta.

Sosiaalidemokraatteja edustavan pääministeri Frederiksenin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut maailmaa mullistava tapahtuma. Pääministeri totesi, että historialliset ajat vaativat historiallisia päätöksiä.

”Viimeisen kymmenen päivän aikana maailma on muuttunut. Oli Eurooppa ennen 24. helmikuuta, ja Eurooppa sen jälkeen”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa tanskalaislehti Berlingsken mukaan.

Frederiksen kertoi Tanskan nostavan puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2033 mennessä. Kahden prosentin raja on sotilasliitto Naton jäseniltään vaatima raja, jota Tanska ei ole monien muiden maiden tapaan täyttänyt.

Tanska aikoo nostaa puolustuksen rahoitusta vähitellen. Seuraavalle kahdelle vuodelle maa lisää panostuksiaan seitsemällä miljardilla kruunulla (940 miljoonaa euroa). Panostuksien myötä Tanskan budjettirajoituksia höllennetään.

Natoon alusta saakka kuulunut Tanska järjestää kansanäänestyksen, tulisiko maan liittyä Euroopan unionin yhteiseen puolustukseen. Äänestys järjestetään 1. kesäkuuta, ja pääministeri Frederiksen sanoi toivovansa, että tanskalaiset äänestävät EU:n puolustukseen liittymisen puolesta.

Tanskalla on ollut vuodesta 1993 saakka neuvoteltu erityisjärjestely, jonka nojalla se on pidättäytynyt osallistumasta EU:n sotilasoperaatioihin. Kesäkuussa Tanskassa siis äänestetään tuon erityisjärjestelyn kumoamisesta.

Venäläisestä kaasusta irtautumiselle pääministeri Frederiksen ei kertonut vielä aikataulua. Pääministerin mukaan maan parlamentin kansankäräjien suurimmat puolueet ovat sopineet Tanskan irtautuvan venäläiskaasusta ”niin pian kuin mahdollista”.

Pääministerin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan on luonut Eurooppaan uuden todellisuuden.

”Ukrainan kamppailussa ei ole kyse vain Ukrainasta. Siinä on kyse kaikesta, mihin uskomme: arvoistamme, demokratiasta, ihmisoikeuksista, rauhasta ja vapaudesta”, Frederiksen sanoi.

Tanskan tapaan monet eurooppalaiset maat ovat kertoneet korottavansa puolustusmäärärahojaan Venäjän hyökkäyksen takia. Myös Ruotsi ja Suomi ovat kertoneet lisäpanostuksista tai suunnitelmista liittyen puolustuksen tehostamiseen.

Suurimmista panostuksista on toistaiseksi kertonut Saksa, joka kertoi kasvattavansa puolustusbudjettiaan tänä vuonna sadalla miljardilla eurolla ja nostavansa puolustusmenonsa yli kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat