Vladimir Putinin kanssa kaveerannut Italian Salvini sai Puolassa tylyn vastaanoton: ”Pelle, ilveilijä! Mene kotiisi!”

Aiemmin Salvini on esiintynyt mielellään Putin-t-paidassa ja kehunut Venäjän presidenttiä. Nyt hän haluaa tukea julkisesti Ukrainan pakolaisia. Myös Ranskan laitaoikeiston Marine Le Pen on joutunut kääntämään kelkkansa Putin-kytköksistään.

Puolalaisen Przemyślin kaupungin kaupunginjohtaja Wojciech Bakun (vas.) kaivoi tiistaina esiin samanlaisen Putin-t-paidan kuin mikä Matteo Salvinilla (oik.) oli ollut yllään Moskovan Punaisella torilla vuonna 2014.

9.3. 10:41

Italian laitaoikeistopuolue Legan johtaja Matteo Salvini sai osakseen tylytystä vieraillessaan tiistaina itäisessä Puolassa, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

”Pelle, ilveilijä! Mene kotiisi!” puolalaiset huusivat Salvinille, joka oli tullut Przemyślin rajakaupunkiin osoittamaan tukea Ukrainan pakolaisille.

Tyly vastaanotto johtui siitä, että Salvini on jo vuosien ajan tukenut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja esiintynyt tämän ylimpänä ystävänä. Aiemmin Salvini on toistuvasti esiintynyt Putin-t-paidassa ja vastustanut äänekkäästi Venäjään kohdistettuja pakotteita.

Lokakuussa 2014 silloinen europarlamentaarikko Matteo Salvini esitteli Moskovassa Duuman istunnossa paitaa, jossa luki: ”Ei Venäjä-pakotteille.”

Przemyślin kaupunginjohtaja Wojciech Bakun ja Salvini pitivät tiistaina yhteisen tiedotustilaisuuden, jonka aluksi Bakun kiitti italialaisia avustusjärjestöjä Ukrainan pakolaisten auttamisesta.

Salvinin varalle kaupunginjohtajalla oli kuitenkin yllätys. Bakun kaivoi esiin samanlaisen Putin-t-paidan kuin mikä Salvinilla oli ollut yllään Moskovan Punaisella torilla vuonna 2014. Paidassa Putinin sotilashenkisen kuvan alla lukee ”Putinin armeija”.

”Minulla on sinulle lahja”, Bakun sanoi Salvinille. ”Me haluaisimme mennä kanssasi rajalle, missä pakolaisia otetaan vastaan. Voimme nähdä, mitä ystäväsi Putin on tehnyt – – näille ihmisille, joita tulee rajan yli noin 50 000 päivässä.”

Bakun lisäsi: ”Ei kunnioitusta sinulle, kiitos.”

Matteo Salvini tiedotustilaisuudessa Puolan Przemyślissä tiistaina.

Salvini yritti keskeyttää englanniksi, että ”sorry, sorry, me autamme pakolaisia”, mutta käveli sitten pois tilanteesta.

Matteo Salvini on Italian politiikan viime vuosien voimahahmoja. Hän on johtanut oikeistopopulistista Lega-puoluetta liki vuosikymmenen, ja vuodet 2018–2019 hän oli Italian varapääministeri ja sisäministeri.

Salvini ei ole ainoa länsieurooppalainen populistijohtaja, joka on joutunut kiusalliseen valoon Putin-kytköstensä takia.

Ranskassa on huhtikuussa presidentinvaalit, ja Marine Le Pen on johtamansa Kansallisen liittouman presidenttiehdokas.

Puolue joutui vastikään vetämään jakelusta 1,2 miljoonaa kampanjalehtistä, kertoi muun muassa ranskalaislehti Libération. Kiiltävälle paperille painetussa kahdeksansivuisessa lehtisessä oli näyttävästi taitettu kuva, jossa Marine Le Pen kättelee Vladimir Putinia Moskovassa.

Kampanjalehteä oli jo ehditty toimittaa puolueaktiiveille ympäri Ranskaa edelleen jaettavaksi. Idea alkoi tuntua huonolta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Ranskassa muistetaan myös hyvin, että vuonna 2014 Le Pen sai venäläiseltä pankilta ison lainan vaalikampanjan rahoittamiseksi.

Nyt Le Pen on joutunut kääntämään kelkkansa Venäjän suhteen.

”Ei mitenkään hyväksyttävissä”, Le Pen on kommentoinut Venäjän hyökkäystä.

Ranskan Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa maaliskuussa 2017. Le Penin puolue oli tuolloin nimeltään Kansallinen rintama.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat