Ruotsin valtion­epidemiologi Anders Tegnell siirtyy Maailman terveys­järjestöön

Anders Tegnellistä, 65, tuli koronapandemian myötä yksi tunnetuimmista ruotsalaisista.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell.

9.3. 11:24 | Päivitetty 9.3. 12:13

Ruotsin valtion­epidemiologi Anders Tegnell siirtyy Maailman terveysjärjestön WHO:n palvelukseen, kertoo Ruotsin kansanterveysvirasto eli Folkhälsomyndigheten (FMH) lehdistötiedotteessaan.

Tegnellin työmaaksi tulee koronarokotteiden globaalin saatavuuden turvaaminen, FHM kertoo. Hän työskentelee WHO:n päämajassa Sveitsin Genevessä.

”Olen työskennellyt rokotteiden parissa 30 vuotta ja samalla olen aina tuntenut paloa kansainvälisiin tehtäviin”, Tegnell sanoo.

Tegnell lopettaa valtionepidemiologin tehtävässä 14. maaliskuuta. Hänen seuraajansa on nimeltään Anders Lindblom.

Anders Tegnellistä, 65, tuli koronapandemian myötä yksi tunnetuimmista ruotsalaisista – ainakin Ruotsin naapurimaissa.

Ruotsissa luottamus Tegnelliin on ollut varsin vankkaa. Pandemian puhjettua vuonna 2020 häntä kutsuttiin iltapäivälehti Aftonbladetissa ”maan uudeksi isäksi”.

Tegnellin näkyvyyttä on lisännyt se, että Ruotsissa valtionepidemiologi on linjannut huomattavan monet koronatoimet.

”Kun Tegnell linjaa, Ruotsi kuuntelee”, HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Jussi Sippola kirjoitti elokuussa 2020 Tegnellin haastattelussa. ”Ruotsissa kansalle ei puhu pääministeri vaan virkamies, kansanterveyskuningas Tegnell.”

Ruotsissa maan koronatoimet ovat herättäneet myös arvostelua. Maa valitsi epidemian alussa suosituksiin perustuvan strategian.

Ruotsi sulki yhteiskuntaa vähemmän kuin muut Pohjoismaat. Tegnell on myöntänyt virheeksi esimerkiksi sen, että Ruotsin palvelutaloja ei saatu suojattua paremmin koronavirus­tartunnoilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat