Säteilyturvakeskus: Tšernobylin sähköjen katkeamisesta ei seuraa välitöntä vaaraa

Käytetty ydinpolttoaine on upotettu jäähdytysveteen, jonka lämpeneminen ja haihtuminen kestää sähköttömissä oloissa useita viikkoja.

Reutersin välittämä satelliittikuva Ukrainasta Tšernobylin ydinvoimalasta 25. helmikuuta. Kuvaan on merkitty teillä liikkuvia sotilasajoneuvoja.

9.3. 19:18

Tšernobylin voimala-alueella Ukrainassa varastoitavan käytetyn polttoaineen lämpeneminen ei aiheuta välitöntä vaaraa edes voimalan lähialueilla, kertoo Suomen säteilyturvakeskus (Stuk). Ydinjäte on varastoitu jäähdytysveteen, jonka lämpeneminen ja haihtuminen sähköttömissä oloissa kestää Stukin apulaisjohtajan Tomi Routamon mukaan todennäköisesti vähintään useita viikkoja.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Mariano Grossi antoi tiistaina samansuuntaisen arvion. IAEA:n mukaan polttoainesauvat ovat sen verran vanhoja, että jäähdytys voi toimia myös ilman sähkökäyttöisiä laitteita.

Ukrainaan tunkeutuneet venäläisjoukot valtasivat suljetun ydinvoimalan alueen heti hyökkäyksensä ensimmäisenä päivänä lähes kaksi viikkoa sitten. Tuolloisten tietojen mukaan vuorossa olleet onnettomuusvoimalan huoltotyöntekijät pidätettiin.

Ukrainan hallitus ilmoitti keskiviikkona, että turma-alueelle johtava voimalinja on vaurioitunut taisteluissa eikä Tšernobyliin tule enää sähköä. Ulkoministeri Dmytro Kuleba pyysi kansainvälistä yhteisöä vaatimaan Venäjältä välitöntä tulitaukoa sähkönjakelun palauttamiseksi. Kuleban mukaan voimala-alueen dieselgeneraattoreissa on polttoainetta jäljellä vain kahden vuorokauden sähköntuottoa varten.

Tšernobylin ydinvoimalan nelosreaktori tuhoutui maailmanhistorian pahimmassa ydinonnettomuudessa huhtikuussa 1986. Kolme muuta reaktoria suljettiin onnettomuuden jälkeen siten, että viimeinen reaktori sammui joulukuussa vuonna 2000.

Ukrainalaistietojen mukaan alueelle on varastoitu voimalassa käytettyjä polttoainesauvojen nippuja noin 20 000, mikä vastaa voimalan useiden vuosien kulutusta. Ukrainalaisten lisäksi myös IAEA on valvonut varastointia kameroiden avulla, mutta ne pimenivät järjestön mukaan jo tiistaina.

”Eihän se mukava ole olla pimennossa tilanteessa, jossa mitkään luotettavat mittausjärjestelmät eivät toimi”, Stukin Routamo sanoo.

Käytetty polttoaine upotetaan jäähdytysveteen, ja suomalaisilla voimala-alueilla sauvaniput ovat Routamon mukaan noin kymmenen metrin syvyydessä. Jäähdytyksen lisäksi vesi toimii säteilysuojana, mihin riittää noin kolmen neljän metrin vesikerros. Veden lämpötila pidetään jäähdytyksellä noin 30 asteessa.

”Jos jäähdytyslaitteet lakkaavat toimimasta, kestäisi viikkoja ennen kuin vesi alkaisi kiehua tai niput tulisivat näkyviin”, Routamo arvioi.

Jäähdytysaltaat ovat katetuissa tiloissa, joista vesihöyry voidaan johtaa ulos suodattimien kautta. Höyryssä voi Routamon mukaan olla jonkin verran radioaktiivisuutta, jos polttoaineniput ovat vaurioituneet.

Itse onnettomuusreaktorin päälle rakennettiin Neuvostoliiton hätätyönä betoninen suojarakennus, joka valmistui marraskuussa 1986. Rakennelma alkoi pian rapistua, ja sen tilalle rakennettiin uusi sarkofagi, joka valmistui runsaat viisi vuotta sitten.

Tiedelehti Science raportoi viime vuonna, että sarkofagin alla kytee edelleen jonkinasteinen fissioreaktio, joka aiheuttaa hitaasti kiihtyvää neutronisäteilyä. Routamon mukaan sulaneen uraanipolttoaineen ja muun jätteen muodostamaan massaan on pumpattu booripitoista vettä säteilyn hillitsemiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat