Verkon sala­liitto­kanavilta tuttu väite Ukrainan ja Yhdys­valtojen ”etnisestä bio­aseesta” osoittaa, ettei Venäjän propagandalla ole rajoja

Yhdysvaltain mukaan biologisia aseita tuskin on monellakaan muulla kuin Venäjällä itsellään.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov piti torstaina tiedotustilaisuuden sen jälkeen, kun oli tavannut Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban Turkissa.

12.3. 2:00 | Päivitetty 12.3. 10:41

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov hämmästytti maailmaa torstaina syyttämällä Yhdysvaltoja biologisten aseiden kehittämisestä salaisissa laboratorioissa Ukrainassa. Lavrovin mukaan Yhdysvallat kehittää näissä piilopaikoissa ”etnisesti spesifiä” biologista asetta.

”Olemme hyvin huolissamme saamistamme tiedoista, joiden mukaan Pentagon on perustanut kymmeniä sotilaallis-biologisia laboratorioita ympäri maailmaa biologisten aseiden kieltosopimuksen vastaisesti”, Lavrov sanoi tavattuaan Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

”Minulla ei ole tietoa tällaisten aseiden käytöstä, muttei ole epäilystäkään siitä, että ei-rauhanomaisia kokeita on tehty”, Lavrov sanoi venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan. ”Kokeiden tarkoituksena on niin sanottujen etnisesti spesifien biologisten aseiden kehittäminen.”

Biologisten aseiden kieltosopimus solmittiin 1972 ja ratifioitiin kolme vuotta myöhemmin. Neuvostoliiton bioaseohjelmasta vastanneen Biopreparat-yhtymän johtaja, kazakstanilainen Kanatžan Alibekov muutti 1992 Yhdysvaltoihin, otti nimen Ken Alibek ja paljasti Moskovan jatkaneen ohjelmaa sopimuksesta piittaamatta.

Alibek kertoi Foreign Policy -lehden mukaan järkyttyneensä myöhemmin ymmärrettyään, että Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon oli todella määrännyt ohjelman lopetettavaksi, toisin kuin venäläiset olivat luulleet.

Biopreparat valmisti lukuisissa laitoksissa viruksista ja bakteereista aseita, joita ei kuitenkaan tiettävästi käytetty koskaan missään. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on tosin epäillyt, että neuvostojoukot olisivat kokeilleet bioasetta Afganistanissa vuonna 1982.

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Biopreparat sijoitti resurssinsa terveydenhuoltoon. Sen maineikas Koltsovon laboratorio Länsi-Siperiassa kuuluu Vektor-yhtiölle, joka on kehitellyt muun muassa koronavirusrokote Sputnikin.

Yhdysvallat on kuitenkin epäillyt läpi vuosien, ettei Venäjä koskaan luopunut bioaseiden kehittämisestä.

Alibekin tietojen mukaan viimeinen neuvostopresidentti Mihail Gorbatšov halusi nimittäin jatkaa ohjelmaa salassa eikä Venäjä ole piitannut kemiallisten aseiden kiellostakaan.

Presidentti Vladimir Putin lisäsi epäilyksiä palatessaan presidentiksi pääministerikautensa jälkeen. Venäjän hallituksen lehti Rossiiskaja Gazeta julkaisi 20.2.2012 Putinin artikkelin, jonka mukaan Venäjän on syytä varautua laajaan uusien aseiden kirjoon mukaan lukien biologiset aseet.

Niinpä Yhdysvallat epäilee, että Venäjä on aloittanut syyttelyn Ukrainan tautilaboratorioista voidakseen käyttää itse bioasetta Ukrainassa.

”Venäjän perinteinen temppu on syyttää toista siitä, mitä he aikovat tehdä itse”, Yhdysvaltain ulkoministeriön alivaltiosihteeri Victoria Nuland sanoi tiistaina vastatessaan republikaanisenaattori Marco Rubion kysymykseen biologisten aseiden käytöstä.

Bioaseet ovat olleet kuuma puheenaihe sosiaalisen median yhdysvaltalaisilla salaliittokanavilla.

Entä ”etnisesti spesifit” bioaseet, jotka Lavrov mainitsi?

Kyseessä on geenitekniikan avulla kehitetty bioase, joka tehoaisi vain tiettyyn kansanryhmään.

Kuulostaa tieteiskirjallisuudelta, ja sellaista se pitkään olikin.

Putin mainitsi geeniaseen vuoden 2012 katsauksessaan, ja geenitekniikasta näyttää tulleen puheiden perusteella hänen lempilapsensa viimeistään vuosina 2017–2018.

Geenitutkimus on tärkeä alue asekehittelyyn osallistuneen moskovalaisen Kortšakovin insituutin ohjelmassa. Instituuttia johtaa Putinin sisäpiiriin kuuluva pietarilaistutkija Mihail Kovaltšuk. Uutissivusto The Bellin mukaan Putin myönsi ”ydinpommiin” vertaamansa geenitekniikan tutkimukseen 1,7 miljardin dollarin määrärahat vuonna 2018.

Seuraavana vuonna tutkimusohjelman neuvonantajiin liittyi hormoneja tuottavien elinten sairauksia tutkiva endokrinologi Marija Vorontsova. Hän on Putinin vanhempi tytär, vaikkei presidentti tätä ole suostunut vahvistamaan.

Bioaseet ja erityisesti rodullisin perustein uhrejaan valikoivat bioaseet ovat olleet kuuma puheenaihe sosiaalisen median yhdysvaltalaisilla salaliittokanavilla. Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan aihetta koskevat väitteet ja salaliittoteoriat ovat levinneet nopeasti venäjänkielisessä verkossa.

Pian salaliittopostaukset biologisista aseista päätyivät verkon uutiskanaville. Malliesimerkki on nimimerkki Tovarištš Z Major, jonka katsaus Yhdysvaltain ja Ukrainan väitettyihin laboratorioihin ilmestyi keskiviikkona muun muassa uutissivusto Oktagonin Telegram-kanavalle.

”Toveri Z-majurin” mukaan bioaseita on kehitelty salaisissa laboratorioissa muun muassa Kiovassa ja Odessassa ja ilmeisesti myös Harkovan eläinlääketieteellisessä akatemiassa. Tästä todisteena kirjoittaja esittää tiedot karjan salaperäisestä sairastumisesta Belgorodissa ja Voronežissa Venäjän puolella rajaa.

Hurjat väitteet ovat levinneet verkosta venäläisten tiedotus­välineiden ja tietotoimistojen uutisiin, edelleen television valtakanaville ja lopuksi Lavrovin vakavahenkiseen puheeseen Turkissa.

Alivaltiosihteeri Nuland joutui myöntämään tiistaina senaatissa, että Yhdysvalloilla on biologista tutkimusyhteistyötä Ukrainan kanssa. Uskossaan vahvoille salaliittoteoreetikoille ja kansaa huijaaville propagandisteille tämä on luultavasti lähes tunnustus bioaseiden kehittelystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat