Vahvistamattomat raportit: Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:n ulkomaan­tiedusteluosaston päällikkö kotiarestissa

Medioiden mukaan yksi syistä arestille olisi ollut tahallaan väärän tiedon antaminen Ukrainan tilanteesta.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n päämaja sijaitsee Moskovassa.

12.3. 16:32

Useat medialähteet kuten Latvian pääkaupungissa Riiassa pääkonttoriaan pitävä venäjänkielinen uutissivusto Meduza, brittisanomalehti The Times ja Britannian yleisradio BBC kertovat kahden Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n jäsenen joutuneen kotiarestiin.

Toinen arestiin asetetuista henkilöistä on raporttien mukaan Sergei Beseda, FSB:n ulkomaantiedusteluosaston eli 5:nnen osaston päällikkö. Toisen kerrotaan olleen tämän varajohtaja Anatoli Bolyukh.

Osasto vastaa tiedustelutiedon keräämisestä Ukrainasta. Raportit ovat toistaiseksi vahvistamattomia.

Kotiarestista raportoivat ensimmäisinä Venäjän vakoiluvirastoihin erikoistuneet Andrei Soldatov ja Irina Borogan.

Meduzan mukaan syitä arestiin olisivat muun muassa vakoilutyöhön Ukrainassa tarkoitettujen varojen kavaltaminen ja tarkoituksella väärän tiedon antaminen Ukrainan poliittisesta tilanteesta.

"Näyttää siltä, että kahden viikon sodan jälkeen Putin tajusi vihdoin, että häntä oli yksinkertaisesti johdettu harhaan: 5. osasto pelkäsi johtajan raivostuttamista, ja toimitti hänelle sen, mitä hän itse halusi kuulla", sanoivat Soldatov ja Borogan.

Besedan tiimin uskotaan suunnitelleen vallankaappausta Ukrainaan, jossa maan hallinto olisi korvattu venäläismielisellä hallinnolla, mutta olleen ottamatta huomioon ukrainalaisten vastarintaa, kirjoittaa BBC:n turvallisuuskirjeenvaihtaja Gordon Corera.

"Jos väitteet heidän pidätyksestään pitävät paikkansa, tämä viittaa siihen, että Putin on vakavasti huolissaan FSB:n roolista sotilaallisessa operaatiossa ja että FSB:n korkealla tasolla saattaa tapahtua merkittäviä muutoksia", sanoi BBC:n mukaan länsimainen viranomaislähde.

Myös suuret määrät tiedustelutietoa, joita länsimaat ovat saaneet Venäjän hyökkäyssuunnitelmista Ukrainassa, voisivat BBC:n mukaan aiheuttaa Kremlissä pelkoa vakoilusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat