Sodanvastaista kylttiä Venäjän tele­visiossa heiluttaneen toimittajan juttu yhä syyte­harkinnassa, Marina Ovsjannikovaa uhkaa 15 vuoden vankeus

Venäjän valtiontelevision työntekijä kertoo nimettömänä palkankorotuksista ja sodanvastaisista mielialoista.

18.3. 14:17

Venäjän valtiontelevision ykköskanavan pääuutislähetyksessä sodanvastaista kylttiä heilutelleen Marina Ovsjannikovan juttu on edelleen syyteharkinnassa. Asiasta kertoo Ovsjannikova itse oppositiomielisen verkkolehti Republicin haastattelussa perjantaina.

”Ulkomaiseksi agentiksi” nimetty Republic kuuluu samaan holding-yhtiöön äskettäin suljetun televisiokanava Doždin kanssa.

Valtiontelevision ykköskanavan tuottaja ja toimittaja Ovsjannikova, 43, heilutti omatekoista ”Ei sotaa” -julistettaan Vremja-uutislähetyksen ankkurin Jekaterina Andrejevan selän takana suorassa lähetyksessä viime maanantai-iltana. Venäjänkielisessä tekstissä luki ”pysäyttäkää sota, älkää uskoko propagandaa, täällä teille valehdellaan”.

Ovsjannikova pidätettiin heti ja Ostankinon poliisi piti häntä kuulusteluissa seuraavan yön ja tiistaipäivän. Lopulta oikeus langetti toimittajalle 30 000 ruplan eli nykykurssilla noin 270 euron sakot sodanvastaisesta videosta, jonka Ovsjannikova oli nauhoittanut etukäteen ja julkaisi sosiaalisessa mediassa.

Ovsjannikovan mukaan pidätyksen aikana pääasiallinen kuulustelija edusti sisäministeriön ääritoiminnan vastaista osasto E:tä. Pääasiallinen kysymys oli selvittää hänen ”yhteistyökumppaneitaan”, koska poliisilla oli vaikeuksia uskoa Ovsjannikovan toimineen yksin.

Oman kertomansa mukaan hän teki kuitenkin juuri niin, ja hankki heiluttamansa pahvikyltinkin kaupasta vasta sunnuntaina, päivää ennen protestiaan. Ajatus oli kuitenkin elänyt hänen mielessään pitkään.

”Me olemme propaganda-aseita epärehellisessä pelissä ja tämä ristiriita on vaivannut minua monta vuotta”, Ovsjannikova sanoo Republicin haastattelussa.

Liittovaltion tutkintakomitea jatkaa Ovsjannikovan mukaan syyteharkintaa edelleen. Harkinnan perusteena on ”valeuutisista” äskettäin säädetty laki, jonka perusteella voidaan langettaa 15 vuoden vankeustuomio.

Aiemmin Ovsjannikova kertoi Der Spiegelille, että hänen äitinsä on täysin järkyttynyt tyttärensä teosta. Toimittajan 11-vuotias tytär ja 17-vuotias poika asuvat yhä Moskovassa, vaikka Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehätti jo tarjota perheelle turvapaikkaa Ranskasta. Poika syyttää äitiään perheen elämän pilaamisesta, minkä Ovsjannikova panee osittain pojan iän syyksi.

”Minä olen kuitenkin jo mennyt sellaisen helvetinportin lävitse, josta ei ole paluuta.”

Ovsjannikova on syntynyt Odessassa ja hän on isänsä puolelta ukrainalainen.

Valtion televisio- ja radioyhtiön VGTRK:n henkilökunnan mielialoista Venäjän hyökkäyksen ja Ovsjannikovan pidätyksen jälkeen on tihkunut joitakin tietoja.

Yhtiön palveluksesta syksyllä 2014 eronnut valtiollisen Rossija-televisiokanavan Vesti-ajankohtaisohjelman entinen juontaja ja toimittaja Farida Kurbangalejeva julkaisi Republican sivuilla keskiviikkona kirjoituksen, jossa hän käsitteli televisioyhtiön tunnelmia Ovsjannikovan protestin jälkeen.

Tatarstanissa syntynyt ja Kazanin televisiossa uransa aloittanut Kurbangalejeva kertoo välien katkenneen joidenkin entisten kollegojen kanssa vuonna 2014, jolloin hän erosi tv-työstään Krimin miehityksen ja sitä seuranneen propagandan vuoksi. Jäljellä on hänen mukaansa kuitenkin kaksi ystävää ja entistä kollegaa, jotka ovat yhä Venäjän valtiollisen television leivissä.

Kurbangalejevan entinen kollega kertoo Ovsjannikovan työtovereiden olleen ”järkyttyneitä ja riemastuneita” toimittajan protestista. ”Jotkut tietysti säikähtivät ja yksi juontaja kysyi, että miten meille nyt käy. Eihän tällaista voi painaa villaisella.”

Entisen kollegan mukaan hänen vuororyhmässään on yksi Putinia täysin rinnoin kannattava miestoimittaja, joka kuitenkin pitää mielipiteensä pääasiassa omana tietonaan. Valtion tv-toimitukset tekevät pitkiä työpäiviä viikon kerrallaan, jonka jälkeen seuraa vapaaviikko.

Muutamat tv-toimittajat uskovat artikkelin mukaan yhä Venäjän kykenevän Ukrainassa nopeaan voittoon, jonka jälkeen tilanne Venäjällä rauhoittuisi.

”Mutta melkein kaikki meillä ovat tyytymättömiä tähän kuten sanotaan ’erikoisoperaatioon’”, entinen kollega kertoo nimettömänä Kurbangalejevalle. ”Suurin osa sanoo, että HÄN on tullut hulluksi eikä ole epäselvää, ketä ’hänellä’ tarkoitetaan.”

”Kun sota alkoi, erotettiin kolme toimittajaa ja yksi nuori naistoimittaja lähti aikaistetulle äitiyslomalle. En voi vahvistaa, että tämä johtuisi nimenomaan sodasta, mutta niin oletan.”

”Sodan alkaessa meitä selvästi hyviteltiin rahalla”, nimettömänä puhuva toimittaja jatkaa. ”Koko sotku alkoi helmikuun 24. päivänä ja 12. maaliskuuta palkkaani nostettiin 150 prosentilla. Hyvästä työstä, kuten johto aina sanoo. Rahahan on aina tarpeen. Mutta yhtä kaikki, kaikki tajuavat, että korotus maksetaan, jotta jatkaisimme propagandaa emmekä pistäisi missään käänteessä hanttiin.”

Joidenkin tietojen mukaan Venäjän television suoriin studiolähetyksiin olisi lisätty 30 sekunnin viive Ovsjannikovan protestin jälkeen.

Lue lisää: Venäläinen protesti­toimittaja kertoo pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta – hänellä on suora viesti kansalle: ”Älkää olko zombeja”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat