Ukrainan rautatie­päällikkö ihmettelee CNN:llä: Miksi EU-pää­ministerit vaaransivat turvallisuutensa some­päivityksillä Kiovan-junasta?

Rautatiepäällikkö pitää pääministerien toimintaa naiivina, vaikka juna onkin hänestä turvallisin liikenneväline Ukrainassa tällä hetkellä.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki (vasemmalla) ja varapääministeri Jarosław Kaczyński (keskellä) keskustelivat tapaamisessa Ukrainan valtiojohdon kanssa tiistaina.

17.3. 8:27

Ukrainan rautateiden päällikkö Oleksandr Kamyšin oli harvoja, jotka tiesivät etukäteen, että Kiovaan oli tiistaina tulossa arvovieraita.

Niinpä hän ei voinut käsittää näkemäänsä, kun Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoitti Facebookissa olevansa junassa matkalla kohti Ukrainan pääkaupunkia, seuranaan Tšekin pääministeri Petr Fiala ja Slovenian pääministeri Janez Janša.

Pääministerit vierailivat tiistaina Kiovassa tapaamassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä ja pääministeri Denys Šmyhalia.

”Minä vaalin heidän salaisuuttaan, mutta kun näin siitä julkaistavan jotain verkkoon, yllätyin. En ymmärtänyt sitä”, Kamyšin kertoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Kamyšin piti pääministerien toimintaa ”naiivina” ja näiden olinpaikan paljastamista turvallisuusriskinä.

”On meidän velvollisuutemme olla siellä, missä historiaa tehdään. Koska tässä ei ole kyse meistä vaan tulevaisuudesta lapsillemme, jotka ansaitsevat elää maailmassa ilman tyranniaa”, Morawiecki kirjoitti päivityksessään.

Myös Fiala julkaisi Twitter-päivityksen, jossa hän sanoi tapaamisen tarkoituksena olevan EU:n tuen osoittaminen Ukrainan itsenäisyydelle.

Kamyšin ja muut rautatieläiset ovat yli kolme viikkoa kestäneen sodan aikana ylläpitäneet Ukrainan rautatieverkostoja, jotka ovat yhä toiminnassa turvallisuusuhista huolimatta. Esimerkiksi Zaporižžjan kaupungin rautatieasema joutui pommitetuksi keskiviikkona.

Kamyšinin mukaan oli pääministereiden ajatus matkustaa Kiovaan junalla, koska he arvelivat sen olevan turvallisin tapa, mistä hän on itsekin samaa mieltä.

Hän kertoo, että pääministerit taittoivat matkansa neljän makuuvaunun junalla, jossa tosin oli muina matkustajina vain ministerien delegaation jäseniä ja turvahenkilöstöä. Matka kesti noin 8–9 tuntia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat