Putin varoitti oligarkkeja ja länttä ”itse­puhdistuksesta” puheessaan

Puheen myrkyllinen sävy oli hätkähdyttävä jopa Putinin mittapuulla. Venäjän entinen pääministeri piti sitä ilmoituksena Kremliä vastustavien joukkovainon alkamisesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on arvostellut kovasanaisesti Ukrainan sotaa vastustavia venäläisoligarkkeja. Putin tapasi hallituksen jäseniä videoyhteyden välityksellä Moskovassa 10. maaliskuuta.

17.3. 10:38

Venäjän presidentti Vladimir Putin lausui keskiviikkona teräväkielisiä ja kolkolta kuulostavia sanoja lännelle ja oligarkeille, jotka ovat vastustaneet Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa.

”Mikä tahansa kansa – ja varsinkin Venäjän kansa – pystyy erottamaan aidot patriootit saastasta ja pettureista, ja heidät [petturit] syljetään ulos kuin suuhun vahingossa lentänyt kärpänen.”

Putin sanoi olevansa vakuuttunut, että tällainen ”luonnollinen ja tarpeellinen itsepuhdistus” vain vahvistaa venäläistä yhteiskuntaa.

Venäläisministereille esitetty puhe on näytetty keskiviikkona Venäjän valtiontelevisiossa Rossija 24 -kanavalla. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa uutistoimistot Bloomberg, Reuters ja Venäjän valtio-omisteinen Tass.

Sosiaalisessa mediassa puhe leviää myös Twitter-käyttäjän tekemillä englanninkielisillä tekstityksillä. HS:n arvion mukaan käännös on luotettava.

Putin kohdensi sanansa niille venäläisille oligarkeille, jotka ovat ansainneet rahansa Venäjällä mutta ovat lyöttäytyneet yhteen lännen kanssa.

Presidentti kuvailee heitä ihmisiksi, jotka asuvat huviloissa ”Miamissa tai Ranskan Rivieralla” eivätkä voi tulla toimeen ilman ”hanhenmaksaa, ostereita ja sukupuolellisia vapauksia”. Tämä ei kuitenkaan ole Putinin mielestä ongelman ydin vaan se, että he eivät ole Venäjällä henkisesti.

”Tämä on heidän mielestään merkki kuulumisesta korkeampaan kastiin, korkeampaan rotuun. Nämä ihmiset ovat valmiita myymään oman äitinsä [sen vuoksi]. He haluavat olla kuin se kasti ja jäljitellä sitä kaikin mahdollisin tavoin.”

Useat venäläiset oligarkit ovat julkisesti kritisoineet Ukrainan sotaa. Heihin lukeutuvat muun muassa miljardöörit Andrei Melnitšenko, Mihail Fridman, Pjotr Aven ja Oleg Deripaska.

Lue lisää: Venäläinen lannoite­oligarkki liittyi Ukrainan sotaa kritisoivaan joukkoon: varoittaa maailman­­laajuisesta ruoka­kriisistä

Puheen myrkyllinen sävy oli hätkähdyttävä jopa Putinin mittapuulla. Muun muassa Moskovan Carnegie-instituutin politiikantutkija Andrei Kolesnikov piti presidentin sanoja orwellilaisina.

”Putin on orwellimaiseen tapaan jakanut Venäjän kansalaiset puhtaaseen ja epäpuhtaaseen.”

Venäläinen oppositiopoliitikko ja Putinin presidenttiyden ensimmäinen pääministeri Mihail Kasjanov tuomitsi Putinin lausunnot Twitterissä.

”Putin tehostaa toimiaan Venäjän tuhoamiseksi ja itse asiassa ilmoittaa hallinnon kanssa eri mieltä olevien joukkovainon alkamisesta. Näin on jo tapahtunut historiassa, eikä vain meidän [historiassamme].”

Pääpiirteissään puheen sisällöissä ei ollut paljoakaan uutta. Putinin mielestä kollektiivinen länsi on ”valheiden imperiumi”, joka yrittää jakaa venäläisen yhteiskunnan ja tähtää sen tuhoamiseen. Hän myös toisti Venäjän tavoitteet Ukrainan ”demilitarisoinnista” ja väitti, että Venäjä on omasta puolestaan tehnyt kaikkensa neuvotteluiden eteen.

Lue lisää: Putinin vastustajan Mihail Hodorkovskin mielestä Putinilla on enää kolme vaihtoehtoa, joista kaksi ovat hänelle tuhoisia ja kolmanteen Hodorkovski ei usko

Lue lisää: Venäläiset oligarkit ovat lahjoittaneet kansainvälisille taidemuseoille valtavia summia rahaa, mutta nyt yhteydet on katkaistu, ja sillä voi olla isoja vaikutuksia tuleviin näyttelyihin

Lue lisää: Venäläinen lannoite­oligarkki liittyi Ukrainan sotaa kritisoivaan joukkoon: varoittaa maailman­­laajuisesta ruoka­kriisistä

Lue lisää: Venäjä turvautuu koviin uhkauksiin pelotellakseen ulkomaisia yrityksiä jäämään – ”Yksittäiselle yritykselle tilanne voi olla totaalisen vaikea”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat