Ohjeessa mediayhtiön työntekijöille sanotaan, että he eivät saa ilmaista kantaansa kevään 2022 aiheesta, peukuttaa mitään tietoa tai kommentoida mitään. ”Kissat, ruoka, vahvat mieltymyksen kohteet, muoti ja mikä tahansa neutraali aihe, pitäytykää niissä olkaa hyvä.”

Sopimukset omantunnon kanssa

Toimittaja Mihail kirjoittaa Venäjän tiedonvälityksen kirjoitetuista ja kirjoittamattomista säännöistä. ”On meneillään kolmas kerta urani aikana, kun meidän on poistettava ukrainalaiset bändit soittolistoiltamme”, sanoo hänelle eräs radiotoimittaja.


17.3. 14:08

”Me kaikki teimme diilin omantuntomme kanssa, koska olemme yhä töissä Venäjän valtion hallitsemassa mediassa.”

Näin sanoo usein ystäväni ja kollegani Artem, 41.

Hänen diilinsä on oletettavasti kevyenlainen verrattuna valtionomisteisilla NTV- tai Russia24-uutiskanavilla työskentelevien toimittajien tekemiin.

”Avoimesti Putinia vastustaneista julkkiksista ei saa kirjoittaa.”

Artem on tehnyt musiikki- ja kulttuurijournalismia yli 20 vuoden ajan. Myös muodin ja tunteiden ihmeellisillä tantereilla vaeltavan venäläisen journalistin on aina haisteltava, mistä tuuli puhaltaa.

”Avoimesti Putinia vastustaneista julkkiksista ei saa kirjoittaa”, Artem sanoo. ”Jutunteko on okei, jos artisti ei kiinnitä mitään huomiota politiikkaan. Se käy myös siinä tapauksessa, että haastateltava esittää vain laimeata kritiikkiä venäläistä elämänmenoa ja poliittista järjestelmää kohtaan. Mutta jos rohkenet arvostella Vladimir Vladimirovitšin henkilöä, ammatillinen urasi päättyy siihen paikkaan. Konserttisi peruutetaan mitä mielikuvituksellisimmista syistä ja Venäjän lehdistö unohtaa sinut.”

Artem on epäilemättä oikeassa. Itse en ole syvällisesti perehtynyt Venäjän musiikkielämään, mutta voin silti vahvistaa, että Andrei Makarevitshin lauluja kuulee enää tuskin koskaan nykypäivän venäläisiltä radioasemilta. Hänen legendaarinen bändinsä Mashina Vremeni oli ollut tavattoman suosittu 1970-luvun lopulta saakka, kunnes bändin johtaja ja Putin ajautuivat laajalti julkistettuun riitaan vuonna 2014 Venäjän valloitettua itselleen Krimin niemimaan. Makarevitsh arvosteli jyrkästi Krimin liittämistä.

Andrei Makarevitsh vuonna 2015.

Tämä kaikki oli arkitodellisuutta ennen sotaa. Nyt tilanne on pahempi, niin mediassa kuin kaikkialla muuallakin venäläisten elämässä.

”Nyt on meneillään kolmas kerta minun urani aikana, kun meidän on poistettava ukrainalaiset bändit ja laulajat soittolistoiltamme”, sanoo Marina, 51, venäläisen radioaseman musiikkitoimittaja. ”En ole kuitenkaan nähnyt missään ikinä kirjoitettua ohjetta tästä asiasta. Päätoimittaja vain tulee ja sanoo, että tämä tai tuo ei enää ole sallittua.”

Toisin kuin Marinalla minulla on myös kirjallista todistusaineistoa valtion ja ”riippumattoman” median välisistä suhteista. Se on kuusisivuinen dokumentti Venäjän presidentinhallinnolta tärkeimpien kansallisten urheilumedioiden johtajille.

Asiakirjassa opastetaan, kuinka käsitellä venäläisten doping-skandaalia eli Wadaa (maailman anti­doping­toimistoa), Rusadaa (Venäjän anti­doping­virastoa), Venäjän doping-huijausta Sotšin olympialaisissa sekä niiden jälkeisiä tapahtumia. Eikä käsittelystä anneta neuvoja vaan selkeitä määräyksiä. Asiakirja on laadittu loppu­vuodesta 2019.

Minulla on myös kirjallista todistusaineistoa valtion ja ”riippumattoman” median välisistä suhteista.

Tämä taas on vuodelta 2022: ”Suosittelemme, että järjestätte henkilöstönne kanssa keskustelu­tilaisuuksia heidän henkilö­kohtaisesta toiminnastaan sosiaalisessa mediassa. He eivät saa ilmaista kantaansa aiheesta, peukuttaa mitään tietoa tai kommentoida mitään. Kissat, ruoka, vahvat mieltymyksen kohteet, muoti ja mikä tahansa neutraali aihe, pitäytykää niissä olkaa hyvä.”

Näin sanotaan media-alan valtavan holding-yhtiön osastopäälliköilleen lähettämässä sähköpostiviestissä helmikuun lopulla.

Asioita, joita saa ja ei saa näyttää. Fontanka kertoi Maria Ovsjannikovan tapauksesta, mutta peitti hänen kuvaruudussa heiluttamansa kyltin tekstin välttyäkseen syytteiltä.

Samaan aikaan tv-kanava Saint Petersburg valmistautui lähettämään kymmen­tuntisen tv-maratonin, joka on omistettu Krimin niemimaan Venäjään liittämisen kahdeksan­vuotis­päivälle. Ohjelma lähetetään kello 12–22 perjantaina maaliskuun 18. päivänä.

Show’n jälkeen katsojille tarjotaan vielä ”tuki­konsertti sotilaille, jotka osallistuvat Donbassin vapauttamiseen ja erityis­operaatioon Ukrainassa.” Tämän esityksen otsikko on ”Venäjän kevät”.

Lue lisää: Kirjeitä Venäjältä – Merkit Pietarin autoissa ja jouk­ko­liiken­teessä kertovat, mitä tapahtuu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat