”Rituaali, jolla ei ole nyt mitään käytännön merkitystä”, arvioi venäläis­professori Venäjän ja Ukrainan rauhan­neuvotteluja

Neuvotteluissa on vaikeaa edetä taistelujen jatkuessa voimakkaina, sanoo Pietarin Eurooppalaisen yliopiston professori Grigori Golosov.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Yhdysvaltain kongressin edustajille etänä Ukrainasta keskiviikkona.

17.3. 19:06

Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvottelut vaikuttavat teatterilta, vaikka niiden on raportoitu edenneen merkittävästi kuluneella viikolla.

Venäjä on jatkanut Ukrainan pommittamista samalla kun se neuvottelee Ukrainan kanssa rauhasta itse aloittamassaan hyökkäyssodassa.

Torstain vastaisena yönä Venäjä pommitti ukrainalaisviranomaisten mukaan Mariupolissa teatteria, jonne oli paennut yli tuhat kotinsa menettänyttä siviiliä.

Keskiviikkona Ukraina sanoi neuvottelujen muuttuneen realistisemmiksi ja Venäjä kertoi sopimuksen olevan jopa lähellä. Mediassa huhuttiin kompromissin mahdollisuudesta, mutta toiveikkaasta uutisoinnista huolimatta siviilien kärsimykselle ei ole näkyvissä loppua.

Lue lisää: Ukrainan presidentti puhui Yhdysvaltain kongressille ja samaan aikaan rauhanneuvottelut etenivät – vai etenivätkö?

Pietarin Eurooppalaisen yliopiston politiikantutkimuksen professori Grigori Golosov ei odota rauhanneuvotteluilta kestäviä ratkaisuja ainakaan tässä vaiheessa.

”Neuvotteluprosessissa on kyse molemmin puolin rituaalista, sillä Venäjän johto ei ole vielä luopunut suunnitelmastaan lyödä Ukraina kokonaan. Venäjä järjestelee nyt joukkojaan uudestaan, vaikka onkin kohdannut merkittäviä vaikeuksia.”

”Mitä Ukrainaan tulee, niin presidentti [Volodymyr] Zelenskyi on toistuvasti ilmoittanut menevänsä neuvotteluihin vain siksi, ettei häntä moitittaisi rauhanmahdollisuuden menettämisestä. Hän on kuitenkin aina sanonut, ettei odota neuvotteluilta erityisiä tuloksia.”

Golosov pitää keskustelujen tähän mennessä ainoana hyvänä puolena sitä, että niissä on puhuttu sodan humanitaarisesta puolesta, ennen kaikkea ”humanitaarisista käytävistä” siviilien evakuoimiseksi.

Neuvotteluja hankaloittaa täydellinen luottamuksen puute osapuolten välillä. Golosov ei usko neuvottelujen etenevän ainakaan niin kauan kuin taistelut jatkuvat voimakkaina.

”Jopa niin pienestä asiasta kuin humanitaarisista käytävistä on äärimmäisen vaikeaa päästä sopimukseen, saati sitten vielä tärkeämmistä poliittisista kysymyksistä”, hän sanoo.

”Yleisarvioni on, että näillä neuvotteluilla ei ole nyt mitään käytännön merkitystä. Mutta se ei tarkoita, etteikö niillä olisi mahdollisuuksia tulevaisuudessa.”

Venäjä vakuutti torstaina käyttävänsä ”valtavasti energiaa” neuvotteluihin Ukrainan kanssa rauhansopimuksen saavuttamiseksi.

”Valtuuskuntamme ponnistelee suunnattomasti ja osoittaa toista osapuolta suurempaa valmiutta”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov luonnehti neuvottelujen kulkua torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Tällaisen asiakirjan hyväksyminen, sen kaikkien parametrien noudattaminen ja niiden toteuttaminen voisi hyvin nopeasti pysäyttää sen, mitä tapahtuu.”

Zelenskyi puolestaan toisti torstaina vaatimuksensa sodan lopettamisesta, turvatakuista sekä Ukrainan suvereniteetista ja alueellisesta koskemattomuudesta.

Zelenskyi ei ole muuttanut kantaansa, jonka mukaan Ukrainan rajat on tunnustettava vuoden 1991 mukaan, uutistoimisto Reuters uutisoi.

Zelenskyi viittaa lausunnollaan rajoihin, jotka syntyivät Neuvostoliiton romahdettua. Rajat ovat myös samat, jotka Ukrainalla oli vielä ennen kuin Venäjä miehitti Krimin niemimaan vuonna 2014.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat