Ilmahälytys pakotti suojaan Odessassa, venäläiset sotalaivat ovat ryhmittyneet kaupungin edustalle

Toimittaja Jussi Konttinen ja valokuvaaja Outi Pyhäranta saapuivat Moldovasta Odessaan ja viettivät ensi töikseen puolitoista tuntia suojassa.

Katuesteitä Odessan oopperatalon edessä torstaina.

17.3. 17:44

Odessa/Helsinki.

Venäläiset sota-alukset ovat ryhmittyneet Odessan edustalle. Siihen saattoi liittyä kaupungissa alkuiltapäivästä torstaina annettu ilmahälytys, kertoo HS:n toimittaja Jussi Konttinen Odessasta puhelimitse kotitoimitukseen Helsinkiin.

Hän oli iltapäivällä kolmen maissa juuri päässyt HS:n valokuvaajan Outi Pyhärannan takaisin kaupungille puolentoista tunnin ilmahälytyksen jälkeen.

”Sotalaivoja on eri tietojen mukaan 7–14”, Konttinen kertoo.

”Odessan sotilashallinnon päällikkö sanoi, että alusten miehistöllä ei näytä olevan aikeita maihinnoususta vaan kyse on hermopelistä. Aluksista voidaan kuitenkin tulittaa rannikkoa, ja eilen niin oli tehty lähempänä Romanian rajaa.”

Myös kansainväliset sotilasasiantuntijat arvioivat, että venäläisjoukoilla ei ole vielä edellytyksiä yrittää maihinnousua Odessassa. Sitä valmistellakseen Venäjä yrittää vallata Mykolajivin kaupunkia runsaan sadan kilometrin päässä sillanpääasemaksi, mutta ukrainalaiset ovat puolustautuneet sinnikkäästi.

Konttinen ja Pyhäranta saapuivat Ukrainaan aikaisemmin torstaina Moldovan puolelta.

”Moldova on täynnä Ukrainasta tulevia pakolaisia, ja heitä näkyi tietysti myös rajalla. Itse raja-asema ei ollut tällä kertaa kovin ruuhkainen”, Konttinen kertoo.

Rajamuodollisuuksien jälkeen Konttinen ja Pyhäranta ajoivat 50 kilometriä Odessaan kuunnellen taksinkuljettajan isänmaallista puhetta: venäläisjoukkoja Odessaan ei todellakaan haluta.

”Tien laidoilla oli paljon isoja kylttejä, joissa toivotettiin venäläisten sota-alusten painuvan vittuun”, Konttinen kertoo.

”50 kilometrin matkalla oli myös lukuisia Ukrainan armeijan tiesulkuja, joilla meidät pysäytettiin ja kysyttiin dokumentit.”

Erään tiesulun kohdalla Odessan luoteispuolella oli vain muutaman sadan metrin päässä venäläisten maahanlaskujoukkojen asema, heille kerrottiin.

”Siellä oli käyty taistelua muutamia päiviä sitten. Kyse oli ilmeisesti Moldovaan johtavan tien hallinnasta. Venäläiset ovat yhä siellä asemissaan, mutta tie on ukrainalaisjoukkojen valvonnassa.”

Konttinen ja Pyhäranta kävivät myös Odessan lentokentällä.

”Sitä on tulitettu sodan aikana, mutta isompia vaurioita ei ilmeisesti ole. Lentokentän lähiteitä suojaavat panssariesteet.”

Ukrainalaisia sotilaita Odessan ydinkeskustassa oopperatalon lähellä torstaina 17. maaliskuuta.

Keskustassa on panssariesteitä ja oopperatalon edessä vahvat esteet ja sotilasvartiointi, Konttinen kertoo.

”Esteissä luki ’Liberté, égalité, fraternité’” [Vapaus, veljeys ja tasa-arvo]. Oopperan kuoro on laulanut Ukrainan kansallishymniä oopperatalon edustalla.”

Odessan oopperatalo on kaupungin perinteinen sydän. Sen puolustamisesta ja suojaamisesta toisessa maailmansodassa natseja vastaan ja nyt Vladimir Putinin käskyttämiä venäläisjoukkoja vastaan kerrotaan niin Ukrainan kuin ulkomaidenkin medioissa.

”Juuri nyt olemme haastattelemassa siviilejä, kuten vanhaa tuttuani Odessan opiskeluvuosiltani. Siitä kerromme myöhemmin julkaistavassa jutussa”, Konttinen sanoo.

Nainen kantoi muovikasseja kohti tiesulkua Odessassa 17. maaliskuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat