Taistelu­asemiinsa hyytynyt Venäjä iskee nyt taivaalta rauhallisena pidettyyn Länsi-Ukrainaan – Lvivissä tehtiin ohjus­isku lento­koneiden huolto­varikolle

Alle sata kilometriä Nato-maa Puolan rajalta itään sijaitseva Lviv on tähän mennessä pitkälti säästynyt ilmaiskuilta. Viime sunnuntaina Venäjä tuhosi sotilastukikohdan Javorivissä lähellä Lviviä.

18.3. 14:21 | Päivitetty 18.3. 14:31

Länsi-Ukrainassa Lvivin kaupungissa herättiin perjantaiaamuna räjähdysten ja hälytyssireenien ääniin kuuden aikoihin aamulla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sosiaalisessa mediassa on jaettu videoita suurista räjähdyksistä, sienipilvistä ja nousevasta savusta. Pian selvisi, että useita ohjuksia oli osunut kaupungin reunalla sijaitsevalle lentokoneiden huoltovarikolle.

Lvivin pormestarin Andri Sadovyn Telegram-kanavan mukaan huoltovarikon rakennukset tuhoutuivat iskuissa, mutta niissä ei ollut iskun aikaan aktiivista toimintaa. Sadovyn mukaan henkilövahingoilta vältyttiin, mutta ukrainalaisen uutistoimisto Unianin mukaan iskun seurauksena haavoittui yksi ihminen.

Tumma savupatsas nousi Lvivissä perjantaiaamuna Venäjän tehtyä ohjusiskun lentokoneiden huoltovarikolle.

Ukrainan ilmavoimien mukaan isku tehtiin Mustanmeren suunnalta ammutuilla risteilyohjuksilla, kirjoittaa sanomalehti The Guardian. Isku ei kohdistunut läheiseen Lvivin kansainväliseen lentokenttään, joka on suljettu.

Unianin mukaan kyse oli kuudesta, mahdollisesti Kh-555-ohjuksesta, joista neljä osui ja ukrainalaisjoukot onnistuivat ampumaan alas kaksi.

Alle sata kilometriä Nato-maa Puolan rajalta itään sijaitseva Lviv on tähän mennessä pitkälti säästynyt Venäjän iskuilta. Alue on logistisesti tärkeä, koska sen kautta Ukraina saa asetoimituksia ja humanitaarista apua.

Muun muassa Britannian apulais­puolustusministeri James Heappey on ilmaissut huolensa siitä, että Venäjän hyökkäys leviää seuraavaksi Ukrainan länsiosiin.

”Sotaan kuuluu, että osapuolet ovat toistensa huoltolinjojen perässä. Mutta tämän kehityskulun todellisuus on se, että se aiheuttaa huolta läntisen Ukrainan asukkaille”, Heappey sanoi The Guardianin mukaan.

Savupatsas nousi aamuvarhain asuintalojen taakse Lvivissä Länsi-Ukrainassa.

Kaupungissa on CNN:n mukaan noin 200 000 maan sisäistä pakolaista, jotka jatkavat sieltä eteenpäin Euroopan maihin. Myös useiden länsimaisten medioiden, suurlähetystöjen ja avustusjärjestöjen edustajia on asettautunut suhteellisen turvallisena pidettyyn Lviviin.

Viime sunnuntaina 35 ihmistä kuoli ja yli 130 haavoittui, kun Lvivin lähistöllä sijaitseva Javorivin sotilastukikohta tuhoutui Venäjän ohjusiskussa.

Venäjä on viime päivinä jatkanut kiivaasti ilmaiskujaan eri puolilla Ukrainaa samalla, kun sen maajoukot ovat hädin tuskin liikkuneet. Iskuja on tehty perjantaina muun muassa Kiovaan, Harkovaan ja Kramatorskiin.

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraporttien mukaan eteneminen on ollut tällä viikolla hyvin vähäistä ja Venäjällä on ongelmia saada etulinjan joukoille edes välttämättömiä perusasioita.

Lue lisää: Ainakin 35 kuollut Venäjän hyökättyä Länsi-Ukrainan Lvivin lähellä olevaan sotilas­keskukseen – Lähes koko Ukraina komennettiin yöllä pommi­suojiin

Lue lisää: Mariupolin teatteri-iskusta selviytynyt viran­omaisten mukaan yli sata ihmistä – Italia ilmoitti rakentavansa tuhoutuneen rakennuksen uudelleen

Lue lisää: Venäjä iski Mariupolin teatteriin, jonka edustalla luki isoin kirjaimin ”lapsia” – kolme viikkoa kestäneen hyökkäyksen aikana siviilikohteille on aiheutettu silmitöntä tuhoa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat