Naton sota­harjoitukseen osallistunut yhdys­valtalainen sotilas­kone putosi Norjassa, poliisi vahvisti neljän ihmisen kuolleen

Kone putosi maahan Beiarnin kunnassa Pohjois-Norjassa, kun se oli suorittamassa harjoitustehtävää perjantaina illalla. Alueella oli tapahtuma-aikaan huono lentosää.

MV-22B Osprey -mallinen kone putosi Pohjois-Norjassa perjantaina. Kuvassa kyseistä mallia oleva kone Romaniassa vuonna 2015.

19.3. 6:50 | Päivitetty 19.3. 18:17

Yhdysvaltalainen sotilaskone putosi perjantai-iltana maahan Pohjois-Norjassa, kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters sekä Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Koneen kyydissä oli neljä yhdysvaltalaista. Poliisi vahvisti norjalaisen VG-sanomalehden mukaan lauantaina aamulla, että kaikki neljä ovat kuolleet.

Miehistö osallistui Naton Cold Response -harjoitukseen, joka alkoi viikon alussa Norjassa.

Kyseessä on Norjan puolustusvoimien johtama suuri sotaharjoitus, johon osallistuu noin 30 000 sotilasta lähes 30 maasta. Harjoitukseen osallistuvat Nato-maiden lisäksi myös Suomi ja Ruotsi.

MV-22B Osprey -kone putosi maahan Beiarnin kunnassa Pohjois-Norjassa, kun se oli suorittamassa harjoitustehtävää. Kone ilmoitettiin kadonneeksi perjantaina kello 18:n jälkeen paikallista aikaa. Alueella oli tapahtuma-aikaan huono lentosää.

Tarkempaa tietoa koneen putoamisen syystä ei välittömästi kerrottu. Tapausta tutkitaan.

Kyseessä oli kuljetuslentokone. NRK:n mukaan kyseisen mallin koneille on tapahtunut onnettomuuksia aiemminkin.

Paikallista aikaa kello 21:n jälkeen Gråtådalenin laaksosta tehtiin havaintoja pudonneesta koneesta, NRK kertoo. Laakso sijaitsee etelään Bodøstä Beiarnin kunnassa. Alue on tunnettu monista luolistaan.

Tapahtuneen vahvisti Yhdysvaltain armeija, josta kerrottiin, että pelastustöitä johtavat paikalliset viranomaiset.

Kone putosi jyrkkään ja vaikeaan maastoon, ja alueella on ollut huono sää ja lumivyöryjen vaara.

Pudonneesta koneesta tehtiin havaintoja ilmasta käsin, mutta putoamispaikalle ei ainakaan välittömästi pystytty laskeutumaan helikopterilla tai lentokoneella. Paikalle lähetettiin poliiseja ja pelastushenkilöstöä moottorikelkoilla.

Lauantaiaamuna poliisi kertoi saapuneensa koneen putoamispaikalle perjantain ja lauantain välisenä yönä noin kello 1.30 paikallista aikaa.

Poliisi jäi vartioimaan paikkaa. Lauantai-iltapäivällä poliisi ilmoitti, että se joutui vetäytymään alueelta huonon sään ja lumivyöryvaaran vuoksi. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että alueelle ei voi jäädä, koska alueella on suuri riski lumi- ja maanvyöryistä. Poliisi vartio tilannetta hieman kauempaa onnettomuuspaikalta.

Poliisi odottaa nyt onnettomuustutkintakeskuksen ja kansallisen rikostutkintaviraston saapumista paikalle. Niiden on tarkoitus saapua paikalle lauantain aikana.

Poliisi kommentoi onnettomuutta lauantaina niukasti NRK:lle.

”Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että se on ollut suuri pamaus. Kone on syöksynyt maahan vuoristossa”, sanoo Bent Are Eilertsen poliisista.

Kone ei ole luisunut maata pitkin putoamisensa jälkeen.

Koneen määränpäänä oli Bodøn kunnassa sijaitseva lentotukikohta, ja sen oli määrä laskeutua noin kello 18 paikallista aikaa, kertoo Norjan puolustusvoimat tiedotteessaan.

Koneesta saatiin viimeisimmät sijaintitiedot Saltfjelletin vuoristoalueelta, joka sijaitsee Gråtådalenista itään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat