Venäjä pommittaa nyt Mariupolin keskustaa – ”Mariupolia ei enää ole”, sanoo kaupungista paennut nainen

Venäjän puolustusministeriö kertoo ”kiristäneensä silmukkaa” satamakaupunki Mariupolin ympärillä. 400 000 ihmistä on ollut loukussa kaupungissa yli kahden viikon ajan.

Tuhoutuneita kerrostaloja Mariupolissa perjantaina.

19.3. 8:44 | Päivitetty 19.3. 18:25

Venäjän joukot jatkavat tunkeutumistaan eteläiseen satamakaupunkiin Mariupoliin ja ovat saavuttaneet kaupungin keskustan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän puolustusministeriö kertoi Reutersin mukaan ”kiristäneensä silmukkaa” kaupungin ympärillä. Myöhään perjantaina Ukrainan paikallisviranomaiset vahvistivat, että venäläisjoukot ovat päässeet piiritetyn kaupungin keskustaan.

Jopa 400 000 ihmistä on ollut loukussa Mariupolissa yli kahden viikon ajan, maan viranomaiset kertovat. Pommitukset ovat katkaisseet kaupungista sähkön, lämmityksen ja vedenjakelun.

Perjantaihin mennessä noin 5 000 asukasta oli onnistunut pakenemaan kaupungista Ukrainan viranomaisten mukaan.

"Mariupolia ei ole", sanoi 54-vuotias englannin opettaja Ljudmyla uutistoimisto Reutersille saapuessaan lauantaina Zaporižžjaan, noin 250 kilometrin päähän Mariupolista.

”Istuimme kellarissa kymmenen päivää, emmekä poistuneet sieltä kertaakaan. Meillä ei ollut vettä eikä sähköä”, Ljudmyla kertoi.

Mariupolista paennutta Ljudmylaa haastateltiin lauantaina.

Yli 80 prosenttia kaupungin asuinrakennuksista on kerrottu joko vaurioituneen tai tuhoutuneen. Ukrainan viranomaiset sanoivat myöhään perjantaina, että Mariupol oli menettänyt yhteyden Asovanmerelle.

Donetskin itäisen alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan ihmiset yrittävät paeta kaupungista kaikin keinoin, jopa jalkaisin, uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina illalla.

Perjantaina jatkettiin etsintöjä keskiviikkona pommitetun teatterin raunioissa. Teatterissa kerrottiin olleen suojassa jopa tuhat ihmistä, kun sitä pommitettiin.

Teatterin pommisuoja ilmeisesti kuitenkin säästyi pommituksessa, ja paikallisviranomaiset kertoivat perjantaina, ettei teatterista ole löytynyt kuolleita. Yhden ihmisen kerrottiin haavoittuneen vakavasti.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi perjantaina, että teatterissa on edelleen satoja ihmisiä, joita yritetään saada turvaan.

Jatkuva tulitus vaikeutti kuitenkin pelastustöitä. Presidentin mukaan raunioista oli saatu turvaan ainakin yli 130 ihmistä.

Zelenskyi sanoi myös, että venäläisjoukkojen tekemät pommitukset estävät viranomaisia muodostamasta tehokkaita humanitäärisiä käytäviä piiritettyyn kaupunkiin, kertoi uutistoimisto Reuters.

Lue lisää: Mariupolin teatteri-iskussa ei kuolonuhreja, yksi loukkaantui vakavasti – video näyttää tuhoutuneen teatterin, jonka Italia on luvannut rakentaa uudelleen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat