Eteläisen Ukrainan Mykolajiv kärsi raskaan iskun, kun Venäjän ohjukset tappoivat kymmeniä lepo­vuorossa olleita sotilaita

Mykolajiv on strategisesti tärkeässä paikassa. On syytä olettaa, että kaupungin hallinnasta tullaan käymään vielä kiivaita taisteluita.

Venäjän tekemässä ohjusiskussa kuolleiden sotilaiden kiväärejä oli kerätty yhteen paikkaan eteläisen Ukrainan Mykolajivissa. Ukrainalaissotilas oli lauantaina vartioimassa aseita.

19.3. 15:30

Venäjän ohjusiskussa eteläisen Mykolajivin kaupungin kasarmialueelle on kuollut kymmeniä ukrainalaissotilaita, kertovat lukuisat kansainväliset lähteet kuten uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuolonuhreja voi olla jopa sata. Venäjä teki ohjusiskun varhain perjantaina, mutta lauantaina iltapäivällä raunioista kaivettiin edelleen uhreja.

Ruotsalaislehti Expressenin toimittaja ja kuvaaja olivat Mykolajivissa paikalla iskun aikaan. Expressen julkaisi perjantaina iltapäivällä järkyttävän reportaasin kasarmin raunioiden raivaamisesta. Jo tuossa vaiheessa oli löydetty vähintään 30 kuollutta.

Mykolajivin isku on yksi Ukrainan sodan pahimpia tähän mennessä.

”Kasarmilla kuoli runsaasti ihmisiä, tarkkaa lukua ei vielä haluttu antaa”, kertoi suomalainen Lukas Stasevskij HS:lle puhelimitse. Ukrainalaistaustainen Stasevskij on ollut sodan ajan Ukrainassa. Lauantaina iltapäivällä hän oli juuri poistunut Mykolajivista ja matkasi länteen kohti Odessaa.

”Eilinen isku oli tosi kova pala”, Stasevskij kertoi Mykolajivin asukkaiden reaktioista. ”Tunnelma kaupungissa on selkeästi jännittyneempi.”

”Sotilaat, jotka tapettiin, olivat juuri tulleet rintamalta”, Stasevskij jatkaa. ”He olivat lepovuorossa. He olivat nukkuvia sotilaita.”

Stasevskij on sellisti, joka sodan alkaessa oli Kiovassa opiskelemassa elokuvaohjaajaksi. Venäjän hyökkäyksen alettua hän päätti pysyä Ukrainassa.

Mykolajivissa Stasevskij oli kaksi päivää. Hän kävi kuvaamassa sodan tuhoja muun muassa Balabanivkan kaupunginosassa. Se on asuinalue, jossa ei ole minkäänlaista sotilastoimintaan viittaavaa infrastruktuuria.

Silti Balabanivkaan on kohdistunut Venäjän raketti-iskuja, joiden seurauksista Lukas Stasevskij kertoo videollaan.

”Ne on tulittaneet ihan summittaisesti”, Stasevskij sanoo. ”Omakotitaloalueella on täysin tuhottuja taloja.”

On syytä olettaa, että sota Mykolajivin alueella tulee vielä kiihtymään. Noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki on reitillä Hersonista Odessaan.

Jos Venäjän tavoitteena on vallata Ukrainalta koko sille kuuluva Mustanmeren rannikkoalue, tie kulkee Mykolajivin kautta.

”Mykolajivhan on niin kuin portti Odessaan, strategisesti äärimmäisen tärkeä kohta”, Stasevskij sanoi. ”Mykolajiv on tullut yhdeksi vastarinnan symboliksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat